Obama møter sitt sikkerhetsråd om Syria

President Barack Obama returnerer til Det hvite hus der han i helgen skal vurdere hvordan USA skal reagere på at Syria skal ha brukt kjemiske våpen. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix
President Barack Obama returnerer til Det hvite hus der han i helgen skal vurdere hvordan USA skal reagere på at Syria skal ha brukt kjemiske våpen. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix

USAs president Barack Obama møter lørdag sitt nasjonale sikkerhetsteam for å drøfte rapporter om gassangrep i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus sier at «en rekke muligheter» er tilgjengelige når det gjelder Syria, og at amerikanske etterretningstjenester samler inn fakta og bevis i saken.

Meldingen kommer samtidig som Syrias offisielle kringkasting lørdag meldte at regjeringssoldater hadde funnet kjemiske våpen i tunneler i Damaskus-forstaden Jobar.

Det meldes også at USAs marine styrker nærværet i det østlige Middelhavet. En destroyer med krysserraketter som har avsluttet et oppdrag, forblir likevel i området.

Kosovo

Ifølge The New York Times blir NATOs bombing av Serbia på grunn av Serbias krig og etniske rensing i Kosovo studert som en mulig presedens for et angrep mot Syria.

Det skyldes at Russland, og muligens Kina, trolig vil nedlegge veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet som kunne åpne for væpnet intervensjon mot Syria.

Da Obama kommenterte Syria-situasjonen fredag, sa han ting som kan tyde på at tanken på Kosovo ligger nær.

– Dersom USA går inn og angriper et annet land uten FN-mandat og uten at det er lagt fram klare bevis, da er det et spørsmål om folkeretten tillater det, om vi har en koalisjon som kan få det til, og det er hensyn vi må ta, sa han.

Obama sa også at troen på at USA kan løse Syrias problemer, noen ganger er overdrevet.

FN-representant

Lørdag kom også en høytstående representant for FNs generalsekretær til Damaskus for å øke presset på Syria om å åpne for undersøkelse av området der et gassangrep skal ha blitt gjennomført onsdag.

FNs representant for nedrustning, Angela Kane, kom til Damaskus for å forsøke å presse fram en rask tilgang til stedet for det som skal ha vært et stort gassangrep. Kane kom til hotellet Four Seasons i 11-tiden norsk tid lørdag formiddag, men avviste å snakke med journalister.

FNs våpeneksperter er allerede i Damaskus for å forsøke å etterforske en tidligere episode der det ble meldt om bruk av gass. Rask tilgang til området, der syriske opprørere hevder at flere hundre ble drept, er svært viktig.

Europa

Flere ledere for de viktigste europeiske maktene har de siste to dagene kommet med klar kritikk av Assad-regimet og de som beskytter dem. Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sa lørdag at alt tyder på at regimet står bak et gassangrep.

– All informasjon vi har tilgjengelig går sammen om å antyde at det var en gassmassakre nær Damaskus og at Bashar-regimet står bak, sa han da han besøkte Ramallah på den palestinske Vestbredden lørdag.

Tysklands Angela Merkel kritiserer lørdag i et intervju med magasinet Focus Russland og Kina for å hindre gjennomføring av en undersøkelse av hva som skjedde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus