Fremtidens lensmannskontor kan bli fjernbetjente

Politiet vil med stor sannsynlighet satse på flere automatiserte tjenester i distriktene i fremtiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Politiet vil med stor sannsynlighet satse på flere automatiserte tjenester i distriktene i fremtiden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Fjernbetjente lensmannskontor kan bli en realitet dersom norsk politi sentraliseres. Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) ønsker å teste den nye teknologien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en lydtett boks, med innebygget klimaanlegg, printer, skanner, videokonferanseutstyr og en berøringsskjerm, på kommunehuset eller biblioteket skal publikum kunne kommunisere med politiet, som gjerne sitter milevis unna. Det er også muligheter for å lese av fingeravtrykk og identifikasjonspapirer, sende inn søknader og gjøre avhør med politiet sittende i den andre enden.

Systemet kalles både for «remote expert» og «Gpod», forkortet fra «Government pod». Datatrafikken mellom Gpod-enheten og kundesenteret er kryptert.

Direktør i PDMT, Lars Henrik Bøhler, mener teknologien åpner for nye muligheter for politiet i Norge. Han ble kjent med teknologien da systemet ble tatt i bruk etter en omfattende kommunesammenslåing i Danmark for noen år siden.

– Da jeg så dette systemet for første gang, tenkte jeg umiddelbart at dette også kan være noe norsk politi kan utnytte. Dette er kanskje spesielt aktuelt nå som politianalysen er klar, sier han til bladet Politiforum.

Denne analysen kan bety at 150 små lensmannskontorer må legge ned. Sentraliseringen vil spare penger for etaten og føre til lengre reisevei for innbyggere til politiet. PDMT ser for seg at den nevnte teknologien vil bli testet på to steder. Ett av dem er Lierne med 1.300 innbyggere. Søknaden om pilotprosjektet ble sendt til Politidirektoratet i oktober i fjor, men de har foreløpig ikke fått svar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus