– Dette er totalt kunnskapsløst

UENIGE: Karin Andersen (SV) mener Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) er kunnskapsløs når han vil fjerne to år av overgangsstønaden. Foto: Stortinget.no
UENIGE: Karin Andersen (SV) mener Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) er kunnskapsløs når han vil fjerne to år av overgangsstønaden. Foto: Stortinget.no

SVs Karin Andersen går til kraftig angrep på Høyre, som ønsker å kutte to år av overgangsstønaden til aleneforeldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter skrev i forrige uke at Høyre og Frp foreslår å kutte to år av NAVs overgangsstønad til aleneforeldre, som i dag har en varighet på tre år.

Arbeidspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, mener det viktigste tiltaket mot fattigdom er arbeid og aktivitet, ikke passive overføringer.

– Overgangsstønaden slik den er i dag, holder folk ute av arbeidslivet. Jo lenger man er ute, dess vanskeligere er det å komme inn igjen. Staten skal gjøre det lettere å komme inn i arbeidslivet, ikke vanskeligere, sa Røe Isaksen.

Les saken: Vil kutte i overgangsstønaden

– Helt på huet

Det får Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV og nestleder i arbeids- og sosialkomiteen, til å reagere kraftig.

– Det er helt på huet av Høyre å ville fjerne to år av overgangsstønaden. Den er ingen passiv stønad, slik Høyre prøver å fremstille det. Ifølge rapporter fra blant andre Fafo virker stønaden veldig bra. Mødre skaffer seg utdanning og jobb, sier Andersen til ABC Nyheter.

I en rapport fra 2010 konkluderer forskningsstiftelsen Fafo med at «overgangsstønaden ser ut til å fungere godt som midlertidig hjelp til selvhjelp: Mange går over til arbeid etterpå».

Karin Andersen mener at forslaget om å kutte ned stønadstiden fra tre til ett år, er totalt kunnskapsløs politikk fra Høyre og Frp, og at det er å kaste 17.000 unger ut i fattigdom.

– Det at Torbjørn Røe Isaksen, etter fire år i arbeids- og sosialkomiteen, tror overgangsstønaden er en passiv ytelse, viser total kunnskapsløshet. Det er rett og slett usant. For å få ytelsen må en være i kvalifisering, opplæring eller være aktiv arbeidssøker, sier Andersen.

Les også: – Merkbart klasseskille blant nordmenn i Helse-Norge

– Arbeiderpartiet går lengre

Røe Isaksen svarer på sin side med at Høyre ligger på Arbeiderpartiets linje.

– Jeg har ikke noe behov for å komme med karakteristikker, slik Karin Andersen gjør. Men Høyres standpunkt er ganske sammenfallende med det Arbeiderpartiet skriver i sitt program, sier han til ABC Nyheter.

– De skriver at de vil «erstatte overgangsstønaden for eneforsørgere med aktivitetsrettede tiltak og barnehageplass etter at barnet er fylt ett år». Høyres forslag går faktisk ikke så langt som Arbeiderpartiet vil. Vi vil skjerpe aktivitetskravene ytterligere, redusere stønadsperioden fra tre til ett år, men ikke knytte det automatisk til barnets alder. Samtidig vil vi gi mulighet til forlengelse for dem som er under utdannelse eller har barn med store ekstrabehov, utdyper Røe Isaksen.

Som nevnt i artikkelen forrige uke står det faktisk i Arbeiderpartiets valgprogram at også de ønsker å gjøre noe med overgangsstønaden, men det ble avfeid av Gry Haugsbakken, politisk rådgiver i Aps stortingsgruppe.

– Vi innførte et forslag som stod i programutkastet vårt før programmet ble vedtatt i april, og ved en feil ble ikke setningen fjernet. Altså er Arbeiderpartiets politikk å beholde dagens ordning, sa Haugsbakken.

Les også: – De grønne partiene kan sluke hverandre

Én milliard mindre

Også SV ønsker å videreføre dagens ordning, bekrefter Karin Andersen, som mener det er rart at Høyre er for kontantstøtte, men vil kutte i overgangsstønaden for aleneforeldre.

– Hvis folk vil være hjemme med barna og la være å jobbe, er det greit for meg, men jeg synes virkelig ikke det er en oppgave for staten. Men overgangsstønaden virker, det er godt dokumentert. Folk som mottar den, har krav om å være i aktivitet sånn at de kvalifiserer seg til arbeid, sier hun.

Ifølge beregninger fra Arbeidsdepartementet vil en reduksjon av stønadsperioden fra tre til ett år tilsvare drøye én milliard kroner mindre i støtte til norske aleneforeldre.

SV-representanten mener Høyre med dette forslaget tar én milliard fra de fattigste og gir dem til de rikeste.

– Høyre tror at folk tar seg sammen hvis de får mindre penger, men mange blir syke av det. Det er skammelig å vedta nesten 20.000 unger inn i fattigdom, sånn som Høyre og Frp gjør, sier Andersen.

Det hevder Røe Isaksen er feil.

– Pengene skal slett ikke gå til de rike, men til de områdene i velferdspolitikken som de rødgrønne og SV har prioritert ned: Arbeidstrening og utdannelse, lese- og skriveopplæring og tiltak for å få flere inn i jobb, sier Røe Isaksen til ABC Nyheter.

Aleneforeldreforeningen har i en pressemelding gått sterkt mot Høyre og Frps forslag.

– Å kutte mer i stønaden vil gjøre at forskjellene i Norge vil øke. Støtteordninger for å utjevne forskjellene mellom barnefamiliene og kvalifisere foreldre er en nødvendighet og et gode Norge har råd til, skriver Aleneforeldreforeningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus