– Skal mye til å forfalske

En skjermdump tatt fra en video lastet opp på YouTube viser en syrisk jente i sjokk mens hun skriker på arabisk «Jeg lever» etter et angrep der den syriske opposisjonen hevder regimet brukte kjemiske våpen 21. august. Foto: Scanpix/AFP.
En skjermdump tatt fra en video lastet opp på YouTube viser en syrisk jente i sjokk mens hun skriker på arabisk «Jeg lever» etter et angrep der den syriske opposisjonen hevder regimet brukte kjemiske våpen 21. august. Foto: Scanpix/AFP.

Eksperter er i ferd med å undersøke amatørvideoene fra det påståtte kjemiske angrepet i Syria onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har sagt at landet stiller seg avventende i spørsmålet om kjemiske stridsmidler ble tatt i bruk, og at saken blir gransket.

Det har dukket opp flere dusin amatørvideoer på nettet om de påståtte kjemiske angrepene.

Selv om materialet er ubekreftet bidrar det til å gi et mer fullstendig bilde av hva som kan ha skjedd i utkanten av Damaskus tidlig onsdag morgen, melder BBC News.

UNICEF: En million barn har flyktet fra Syria

Kan ikke fastslå sikkert

Selv om amerikanske myndigheter sier man ikke kan fastslå sikkert at kjemiske våpen ble tatt i bruk uttaler den britiske eksperten Stephen Johnson at det stadig større billedtilfanget later til å peke i en slik retning.

– Omfanget av dette, antallet mennesker som later til å være berørt i videoene, hvor sammenfallende symptomene er, dette skal mye til å forfalske. Ikke bare det, men det vil også være lett å fastslå hvis man gjennomfører en etterforskning, sier han til BBC.

Les også: – Flere hus fulle av døde mennesker i Syria

Debatt om ansvar

I enkelte leire later debatten til å bevege seg bort fra spørsmålet om hvorvidt et kjemisk angrep fant sted til hvilken part som var ansvarlig. Her sier Johnson en gransking av våpnene som ble brukt er avgjørende.

– Det virker ikke som om russerne bestrider at nervegift ble brukt, så det er viktigere å avgjøre hvor det kom fra og hvem som avfyrte det.

– Det er avgjørende å komme til på bakken for å se nedslagsstedene så snart som mulig. Man må forsøke å finne restene av disse rakettene og se om de samsvarer med bildene vi har sett. Etter 14 dager vil det være svært vanskelig å granske disse åstedene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus