UNICEF: En million barn har flyktet fra Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

En million barn har nå flyktet fra Syria, sier FNs barneorganisasjon UNICEF. 2 millioner er dessuten på flukt inne i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flyktningbarn nummer 1 million er ikke bare et tall. Det er et ekte barn som er revet fra sitt hjem, kanskje fra sin familie, og som står overfor grusomheter vi ikke kan begynne å leve oss inn i, sier UNICEFs leder, Anthony Lake.

UNICEF sier at antall barn på flukt fra Syria når 1 million fredag.

Se intervjuene med noen av barna på flukt øverst i artikkelen

Ifølge UNICEF utgjør barn halvparten av alle som har flyktet fra Syria i de to årene som er gått siden krigen startet. FNs siste tall viser at 740.000 flyktninger er under elleve år gamle.

De fleste befinner seg i naboland som Libanon, Jordan, Tyrkia, Irak og Egypt, men stadig flere søker tilflukt i Nord-Afrika og Europa.

– Syrias ungdom mister sine hjem, sine familiemedlemmer og sin framtid. Også etter at de har krysset grensa, er de traumatisert, deprimert og med stort behov for en grunn til å ha et håp for framtiden, sier FNs flyktningkommissær António Guterres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag møter utenriksministeren en rekke hjelpeorganisasjoner for å snakke om situasjonen i Syria. Med seg har han 275 millioner kroner i friske nødhjelpspenger.

Pengene er en del av en bevilgning på 350 millioner kroner til økt nødhjelp, melder NRK.

Ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal det meste brukes i Syria.

– Det er fordi det ifølge FN er en av de største og mest alvorlige flyktningkatastrofer verden har sett siden andre verdenskrig. Mange land gir mye, Norge bidrar mer for å lindre den smerten kamphandlingene i Syria påfører mange mennesker, sier statsministeren.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skal fredag ha et møte med de store hjelpeorganisasjonene. Overfor NTB bekrefter Utenriksdepartementet at det dreier seg om friske penger, ikke omprioriteringer fra andre poster.

Med fredagens bevilgning vil Norge ha bidratt med 850 millioner kroner til Syria etter opprøret i 2011.