Joshua French avhørt i seks timer

ETTERFORSKNING: Kripos har stor tro på samarbeidet med kongolesisk politi. Samme etterforsker de dødsfallet til Tjostolv Moland. Foto: NTB scanpix
ETTERFORSKNING: Kripos har stor tro på samarbeidet med kongolesisk politi. Samme etterforsker de dødsfallet til Tjostolv Moland. Foto: NTB scanpix

Joshua French ble fredag avhørt i seks timer av norsk og kongolesisk politi. De norske etterforskerne i Kongo er fornøyde med samarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire etterforskerne fra norske Kripos vil bidra til å oppklare omstendighetene rundt Tjostolv Molands død. Avhøret med French i fengselet i Kinshasa varte i seks timer, noe som var planlagt på forhånd.

– Avhøret har gått veldig bra, og vi er godt fornøyd med samarbeidet med kongolesiske myndigheter, sier etterforskningsleder Are Meisler Storvik til Dagbladet.

Vil klargjøre

Kripos, som ankom Kongo torsdag, sier de ble mottatt på en god og profesjonell måte i Kinshasa:

– Vi har oppnådd en god dialog og et godt grunnlag for samarbeid med den militære påtalemyndigheten, som er ansvarlig for etterforskningen i Kongo. Dette er en kongolesisk etterforskning der vi er til stede og bistår. Vi har stor tro på at Kripos' tilstedeværelse vil bidra til å klargjøre forholdene rundt dødsfallet, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til NTB fredag morgen.

Ifølge NRK har etterforskerne fra Kripos hatt møte med myndighetene fredag formiddag, der de ble oppdatert og fikk innsyn i etterforskningsmaterialet.

Les også: – Spekulasjonene må stoppe

Obduksjon

Tjostolv Moland ble funnet død på cellen sin søndag morgen. Det er det norske utenriksdepartementet (UD) som har ansvaret for å få ham hjem til Norge:

– Vi gjør nå forberedelser for hjemsendelse av båre, men vi er avhengig av at båren frigis. Dette vil tidligst skje når obduksjonen er avsluttet, sier underdirektør Frode Andersen i UD.

Ifølge VG vil etterforskningen ikke ta lang tid. Obduksjonen er ventet å være ferdig enten fredag eller lørdag.

Kripos vil ikke kommentere noe av dette:

– Vi vil ikke annonsere nå hva vi er blitt enige om med kongolesiske myndigheter eller detaljene i fremdriften av arbeidet. Fra norsk side vil vi heller ikke annonsere resultater så lenge vi er midt i en etterforskning, sier Zimmer, som er påtaleansvarlig for den norske delen av etterforskningen.

Vanlig prosedyre

Dødsfallet har utløst en rekke spekulasjoner. Molands nærmeste venn, cellekamerat Joshua French, har blitt utpekt som mistenkt av Kongos informasjonsminister. Lambert Mende Omalanga uttalte til NRK onsdag at de drapsdømte nordmennene kranglet flere ganger og at de aldri burde ha delt celle. Han sa også at det var skader på Moland som var forenlig med drap.

Disse uttalelsene ble derimot møtt med kritikk og skepsis fra familiene til nordmennene.

Les også: – De får ikke penger for en død mann

Torsdag sa landets justisminister, Wivine Mumba Matipa, at hun avgjorde at norske etterforskere måtte delta under etterforskningen slik at spekulasjonene rundt Molands død skulle stanse. I tillegg til teamet fra Norge ville Matipa ha med en observatør fra EU.

Kripos påpeker at det ikke er noe uvanlig med måten etterforskningen av saken er lagt opp.

– Det er ikke noe unaturlig at kongolesiske myndigheter presiserer at de leder etterforskningen. Det betyr ikke at vi blir holdt utenfor. Vi reiser til mange land og bistår når det er nordmenn involvert. Når vi etterforsker saker som involverer utlendinger i Norge, får vi besøk av politi fra andre land. Da er de alltid underlagt norsk politi, sier Zimmer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus