– Spekulasjonene må stoppe

FENGSEL: Joshua French sørger over dødsfallet av kameraten Tjostolv Moland. Etter dødsfallet ble han utpekt som mistenkt i saken. Foto: Christian Thomassen (Scanpix)
FENGSEL: Joshua French sørger over dødsfallet av kameraten Tjostolv Moland. Etter dødsfallet ble han utpekt som mistenkt i saken. Foto: Christian Thomassen (Scanpix)

Justisministeren i Kongo ber om full ro rundt etterforskningen av dødsfallet til Tjostolv Moland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 18. august ble Tjostolv Moland funnet død på cella i fengselet i Kinshasa. Joshua French har blitt utpekt som en mulig mistenkt av kongolesiske påtalemyndigheter.

French har på det sterkeste avvist beskyldningene.

Onsdag kveld meldte NRK at informasjonsministeren i Kongo mente at Moland hadde skader som kan tyde på drap.

Nå ønsker justisminister i Kongo, Wivine Mumba Matipa, full ro rundt etterforskningen av dødsfallet.

– Det er viktig at etterforskningen går riktig for seg. Dette er den beste måten å sette en stopper for spekulasjonene, sier Mapita til NRK.

Les også: – Moland hadde skader forenelig med drap

– Flom av spekulasjoner

Justisministeren var i utlandet da dødsfallet ble kjent, men hun har fulgt saken gjennom mediene.

Det var hun som ønsket at Kripos skulle bistå obduksjonen av Moland.

– Da det begynte å flomme over av spekulasjoner, bestemte jeg meg for at norske etterforskere måtte bidra, forteller hun til NRK.

Torsdag landet fire etterforskere, og en obdusent fra Kripos, i Kongo.

Meningen med invitasjonen er at de norske spesialistene sammen med kongolesiske kolleger skal gjennomføre obduksjon av Moland, og forsøke å fastslå hva han døde av i fengselet.

Les også: – Håper ingen har gjort noe med kroppen til Tjostolv

Reiser ned

Torsdag ble det klart at Kari Hilde French, moren til Joshua French, og hennes advokat Hans Marius Graasvold er innvilget visum til Kongo. De vil reise etter den norske delegasjonen av politifolk og diplomater.

– Vi har fått beskjed om at visumet er innvilget og vil reise lørdag morgen, sier advokaten til NTB.

Graasvold ser frem til å komme ned til Kongo for å få førstehåndskunnskap.

– Det første jeg skal gjøre er å etablere kontakt med Kripos, og French sin kongolesiske advokat, for å få en oversikt over avhørene som har blitt gjort. Deretter vil jeg så fort som mulig få til et møte med etterforskningslederen, sier Graasvold til Aftenposten.

Les også: – Moland jogget dagen før han ble funnet død

Flyttet til fellesscelle

Etter Molands dødsfall ble French raskt flyttet til en fellescelle med flere andre, og har ikke fått sørget over tapet av vennen.

– Jeg skal prøve å komme meg gjennom dette, har French sagt til TV 2.

French har dobbelt statsborgerskap, norsk og britisk, og Norges utenriksminster Espen Barth Eide var søndag i kontakt med den britiske utenriksministeren, William Hague.

Eide tror Molands dødsfall gjør det lettere å få utlevert French.

– Vi har jobbet i fire og et halvt år nå med å få utlevert dem begge til Norge. Jeg tror og håper at den dramatiske situasjonen knyttet til Molands dødsfall skal gjøre det lettere å få utlevert French, uttalte Eide til NTB mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus