Sorg og forvirring dagen derpå i Syria

En gutt blir behandlet på en klinikk i forstaden Sabqa øst for Damaskus. Ifølge opposisjonen er han ett av mange barn som ble rammet av et angrep med kjemiske våpen onsdag. Foto: Bassam Khabieh (Reuters)
En gutt blir behandlet på en klinikk i forstaden Sabqa øst for Damaskus. Ifølge opposisjonen er han ett av mange barn som ble rammet av et angrep med kjemiske våpen onsdag. Foto: Bassam Khabieh (Reuters)

Stadig flere døde familier ble funnet i en forstad utenfor Damaskus, ett døgn etter at et angivelig gassangrep rammet området. Fortsatt er det svært vanskelig å vite hva som egentlig har skjedd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi venter at antall døde vil stige fordi vi har akkurat oppdaget et nabolag i Zamalka hvor det er hus fulle av døde mennesker, sier Khaled Saleh, talsmann for Nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon for syrisk opposisjon.

Anslagene over antall døde varierer fortsatt med mange hundre. Mens noen opposisjonskilder opererer med 500, sier andre at over dobbelt så mange er drept. Hvis dette stemmer, må man helt tilbake på 1980-tallet for å finne et verre kjemisk angrep.

Fahad Almarsi, talsmann for opprørshæren Den frie syriske hær, sa torsdag at 1.729 mennesker er funnet døde etter onsdagens angrep. Han føyer til at 6.000 mennesker har fått pusteproblemer.

Les også: – Flere hus fulle av døde mennesker i Syria

Det er ennå ikke bekreftet at det ble brukt kjemikalier i regjeringens bombardement onsdag. Eksperter kan heller ikke utelukke at opprørere står bak, slik blant annet Russland har antydet. En tredje mulighet er at angrepet skyldes et uhell, at granater eller raketter har truffet en bygning der det var lagret kjemiske våpen, som enten tilhørte regimet eller opprørerne.

– Ingenting er umulig

Angrepet var rettet mot et område utenfor Damaskus som er kontrollert av opprørere, og den ytterliggående gruppa Jabhat al-Nusra er blant dem som har lagt ut detaljer om skadene etter angrepet.

– Dette tyder jo på at det er regimet, eller noen med tilknytning til regimet, som står bak, ifølge Truls Hallberg Tønnessen, ekspert på syriske jihadister ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han kan imidlertid ikke utelukke at kjemiske våpen har falt i hendene på opprørere.

– Det finnes ingen klare indikasjoner på at de har det, men i så fall ville de jo kanskje ikke offentliggjort det, sier Tønnessen til NTB.

Les også: Vantro syrere forteller om dødelig gass

Heller ikke FFIs forskningssjef Bjørn Arne Johnsen, ekspert på kjemiske våpen, kan utelukke at opprørerne besitter kjemiske våpen som nervegass og sennepsgass.

– Det er ikke en umulighet at opprørsgrupper har tatt kontroll over områder hvor det er lagret kjemiske våpen. De er vel spredt utover hele Syria, sier Johnsen, som fremholder at slike våpen enkelt kan fraktes fra ett sted til et annet.

Press fra Vesten

Flere vestlige land ber nå innstendig om at FN-inspektører som allerede befinner seg i Damaskus, må få tilgang til forstedene der angrepene skjedde. Forstedene er beleiret av regimets styrker, men i stor grad kontrollert av opprørere, blant dem også ytterliggående islamister.

Land som Storbritannia og Frankrike antyder at hvis anklagene viser seg å stemme, så kan ingen alternativer utelukkes, heller ikke maktbruk.

Men vestlige land har ikke greid å få med seg Kina og Russland på et vedtak i FNs sikkerhetsråd om å kreve at inspektørene får anledning til å sjekke hva som har skjedd. Dermed har det internasjonale diplomatiet enda en gang spilt fallitt når det gjelder Syria.

Les også: – Syria største humanitære lidelse etter år 2000

Kina fremholdt torsdag i stedet at inspektørene må opptre «objektivt» og samarbeide fullt ut med syriske myndigheter.

Tyrkia har på sin side gått hardt ut og fastslått at regimet har begått et grovt overtramp og bør straffes.

– Politisk selvmord

Syria har blankt avvist å ha brukt kjemiske våpen. En ikke navngitt tjenestemann sa torsdag at det i så tilfelle ville være det samme som «politisk selvmord».

– Målet med disse beskyldningene er å undergrave ekspertenes arbeid og røre i skittent vann. Hæren fortsetter å rykke fremover i sine forsøk på å få slutt på terroren, og vi ser ikke noe behov for å bruke slike våpen, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

Imens er det publisert nye bilder av barn som ligger utslått på klinikker i forstedene øst for Damaskus, og som puster gjennom gassmasker. Bildene viser også øde gater der gassangrepet skal ha funnet sted.

Les også:

Norsk ekspert mener bilder samsvarer med gassangrep

Krisemøte i FN om påstått kjemisk angrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus