Kongolesiske myndigheter:

– Moland hadde skader forenelig med drap

Et delt øyeblikk mellom Joshua French og Tjostolv Moland under rettsaken i Kisangani i 2010. Nå må French håndtere å bli mistenkt på drapet på Moland. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
Et delt øyeblikk mellom Joshua French og Tjostolv Moland under rettsaken i Kisangani i 2010. Nå må French håndtere å bli mistenkt på drapet på Moland. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Og Joshua French sier han ventet fire timer med å varsle om dødsfallet fordi han var redd for hvordan vaktene ville reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken:

* Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo.

* Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

* Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

* Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

* UD sendte et forslag til en utleveringsavtale til kongolesiske myndigheter for over et år siden, men har ennå ikke fått noe svar.

* I desember 2011 ble de to fangene overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

* Tjostolv Moland (32) ble funnet død på cellen han delte med Joshua French (31) søndag morgen. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

Kripos har nå startet etterforskning i Kongo. Med seg til Kongo har de tre etterforskere og en obdusent. De håper å få bli med på obduksjonen, men vil ifølge kongolesiske myndigheter få full tilgang til å delta i både taktisk og teknisk etterforskning.

Det betyr at de slipper å bare måtte observere de lokale etterforskerne.

Og etterforskerne får mye å gjøre, da det allerede kommer lekkasjer. NRK meldte onsdag kveld at informasjonsministeren i Kongo mente at Moland hadde skader som kan tyde på drap.

Informasjonsministeren skal ha bakgrunn som kriminolog, og hevder skadene tyder på at det kan ha vært en slåsskamp i forkant av dødsfallet.

– Det betyr ikke nødvendigvis at French drepte ham, men det er skader på Moland som er forenlig med drap, sier Omalanga.

Han mener de to aldri burde delt celle, men sier Norge presset på for at de to skulle få sone på samme celle.

Les også: – Håper ingen har gjort noe med kroppen til Tjostolv

Ventet i fire timer

Vg.no har publisert et intervju med Joshua French der han selv forteller at han ventet fire timer med å varsle om dødsfallet på Tjostolv Moland. Han stolte ikke på fengselets nattevaktbetjenter og ventet til morgenen etter.

På spørsmål om hvordan han opplever å bli mistenkt svarer han:

– Jeg opplever det som en selvfølge, det er helt naturlig.

Les også: Ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

Ingen synlige skader

Både VGs, Aftenpostens og NRKs journalister har møtt og tatt bilder av Joshua French. De poengerer at French ikke har noen synlige skader. NRKs utsendte skriver at de ikke kunne se noen tegn til slåsskamp på French da vi traff ham i fengselet.

Advokat Hans Marius Graasvold representerer Joshua French og de etterlatte etter Tjostolv Moland som døde i fengselet i Kongo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Advokat Hans Marius Graasvold representerer Joshua French og de etterlatte etter Tjostolv Moland som døde i fengselet i Kongo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Advokaten til både French og Moland, Hans Marius Graaasvold, poengterer at det virker som de kongoleseren forsøker å oppkonstruere en forklaring.

- Jeg har snakket med dem på telefon nesten ukentlig og fikk et meget sterkt inntrykk av at de ikke bare var venner, men at de også var en uvurderlig støtte for hverandre, sier han til Aftenposten.

French innrømmer til NRK at han og Moland hadde en krangel i mars, men understreker til VGs journalist at de to var «så nære som to venner kan være».

UD vil ikke kommentere før resultatet fra etterforskningen er klar.

Les også: – Moland jogget dagen før han ble funnet død

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus