Støre: – Frp har en mistenksomhetskultur

BEDRE LØSNING: Jonas Gahr Støre har lite til overs for Frp og Siv Jensens innvandringspolitikk. (Foto: NTB scanpix)
BEDRE LØSNING: Jonas Gahr Støre har lite til overs for Frp og Siv Jensens innvandringspolitikk. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengere krav til statsborgerskap, regning for norskkurs og asylmottak i utlandet er noen av forslagene i en ny Frp-rapport. Partiet har en kultur for mistenksomhet, mener Jonas Gahr Støre (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten argumenteres det for at Norge ikke har råd til dagens innvandring. Det tas blant annet til orde for å reforhandle FNs Flyktningkonvensjon for å etablere et nytt internasjonalt system for asyl- og flyktninginstituttet, melder NRK.

Per Sandberg og Per Willy Amundsen har ledet partiets bærekraftutvalg, som har jobbet siden april med å forme den nye asyl- og innvandringspolitikken til partiet. Christian Tybring-Gjedde har også vært sentral i arbeidet.

– Vi er opptatt av å snu alle steiner nettopp for å stramme inn det norske regelverket på en ordentlig måte, sier partileder Siv Jensen, som understreker at partiet ikke har tatt stilling til forslagene.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) kaller forslagene «det drøyeste politiske angrepet på menneskers grunnleggende rettigheter» han noen gang har sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Frp vurderer drastiske tiltak mot innvandring

– Motsatt effekt

At foreldre til førsteklassinger som ikke snakker godt nok norsk, selv må betale for ekstraundervisning, er et annet forslag. Guri Melby, sentralstyremedlem og leder av Venstres programkomité, mener at tiltakene i stedet vil motvirke integrering.

– Det å stenge dem ute fra trygdeordninger og gjøre det vanskeligere å få familien hit, få statsborgerskap og for barn å oppnå språkkunnskapene de trenger, vil heller få motsatt effekt, sier hun til kanalen.

Høyres innvandringspolitiske talsmann, Michael Tetzschner, sier Høyre kan støtte flere av forslagene, men liker ikke forslaget om at innvandrere må jobbe og skatte i 10 år i Norge før de kan få statsborgerskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgomat: Sjekk hvilket parti du er mest enig med

Støre tar avstand

Til NRK sier Jonas Gahr Støre (Ap) at han tar avstand fra begrepet «kulturell bærekraftig innvandring».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennomgående for Fremskrittspartiet er at de har en mistenksomhetskultur. De har en kultur som ikke noe sted faktisk anerkjenner at folk med ulik bakgrunn faktisk gir gode bidrag til landet vårt, sier Støre.

KrFs innvandringspolitiske talsmann, Geir Bekkevold, sier dette er en av grunnene til at partiet lite sannsynlig går i en regjering med Frp.

– Jeg stusser over at de foreslår noe slikt, når de vet at dette er klart i strid med den politikken som vi, Venstre og Høyre ønsker. Men det er greit at det kommer ut før valget, så velgerne får se hva de får med Frp i regjering, sier Bekkevold.

Les også: Nedturen fortsetter for Høyre på ny måling

Egen folketrygdkonto

Tidligere onsdag kveld meldte NA24 at Frp også foreslår å gi alle arbeidsinnvandrere sin egen folketrygdkonto. Dersom det innbetalte beløpet ikke er stort nok til å dekke opp for en sykmelding eller uførhet, må arbeidsinnvandreren forlate landet. Her er noen av de andre forslagene fra utvalget:

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie, kan miste oppholdstillatelsen.

* Ekteskap skal ikke lenger være grunnlag for familieinnvandring for andre enn kvoteflyktninger som var gift før de fikk opphold i landet. Sju års jobb eller studier er eneste vei inn til familiegjenforening.

* Ekteskap mellom søskenbarn skal forbys.

Utvalget foreslår også at Norge skal opprette og drive asylmottak i Afrika og Asia.

Ifølge NRK ønsket Frp-ledelsen at rapporten ikke skulle offentliggjøres i sin helhet. Siv Jensen sier likevel til at hun er veldig glad for at innholdet gjøres kjent.

Les også: Herman Friele ikke uvillig til å bli næringsminister