Norsk ekspert mener bilder samsvarer med gassangrep

Syriske kvinner som bor i Beirut tente onsdag kveld lys utenfor FN-bygningen i byen i sympati for ofrene som mistet livet i det som antas å være et kjemisk angrep på sivile utenfor Damaskus tidligere i dag. Foto: Hussein Malla (AP Photo)
Syriske kvinner som bor i Beirut tente onsdag kveld lys utenfor FN-bygningen i byen i sympati for ofrene som mistet livet i det som antas å være et kjemisk angrep på sivile utenfor Damaskus tidligere i dag. Foto: Hussein Malla (AP Photo)

Forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Bjørn Arne Johnsen, sier til Aftenposten at det man ser på bildene fra Syria, samsvarer med det man ser på ofre for kjemiske angrep. Men det er også ting som ikke stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dermed kan man ikke utelukke at kjemiske våpen er blitt brukt, sier Johnsen.

Men han understreker at det bare er gjennom undersøkelser på stedet der angrepet har skjedd, at forholdene virkelig kan klarlegges. Derfor er det viktig at FN-ekspertene som er i Syria, kan undersøke forholdet raskt.

Det er samtidig ting på bildene han stusser over, spesielt at helsepersonell går rundt blant ofrene med munnbind. Hvis det virkelig dreier seg om et stort angrep med kjemiske våpen, ville personer som beveget seg i nærheten av områdene der gassen hadde rammet, sannsynligvis blitt rammet av synsforstyrrelser, et symptom som kommer selv ved små mengder nervegass, oppgir Johnsen. Han ser ikke at noen er rammet av slike symptomer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus