Krisemøte i FN om påstått kjemisk angrep

En gutt som ifølge syriske aktivister har pustet inn nervegass, får oksygen i Damaskus-forstaden Saqba. Mange barn skal være blant ofrene for angrep med kjemiske våpen som regjeringsstyrkene i Syria skal ha satt i verk mot opprørskontrollerte områder. Regjeringen i Damaskus tilbakeviser opplysningene og sier de er satt fram for å sabotere FN-inspektørers arbeid i landet. Foto: Maher al-Zaybaq (Reuters)
En gutt som ifølge syriske aktivister har pustet inn nervegass, får oksygen i Damaskus-forstaden Saqba. Mange barn skal være blant ofrene for angrep med kjemiske våpen som regjeringsstyrkene i Syria skal ha satt i verk mot opprørskontrollerte områder. Regjeringen i Damaskus tilbakeviser opplysningene og sier de er satt fram for å sabotere FN-inspektørers arbeid i landet. Foto: Maher al-Zaybaq (Reuters)

En rekke stormakter ber FNs sikkerhetsråd granske påstandene om bruk av kjemiske våpen i Syria. Opposisjonelle kilder hevder inntil 1.300 mennesker ble drept i angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis opplysningene skulle bli bekreftet, vil det være snakk om det verste kjemiske angrepet på flere tiår, men regimet i Syria avviser på det sterkeste at det har brukt kjemiske våpen.

Frankrike, Storbritannia og USA stilte seg onsdag kveld i spissen for kravet om at anklagene om bruk av kjemiske våpen må granskes av Sikkerhetsrådet. Rådet skulle onsdag kveld samles til krisemøte.

Flere land tar også til orde for at FN-inspektørene som nå er i Syria, må få lov til å etterforske hendelsen.

Se også: Her smeller det i Syria

Også Russland, en nær alliert av Syrias president Bashar al-Assad, tar til orde for en objektiv gransking. Men landet uttrykker samtidig dyp skepsis til den syriske opposisjonens påstander og antyder at angrepet kan være iscenesatt av opposisjonelle i Syria.

Forgiftet?

Videoopptak som skal stamme fra åstedet for angrepet, viste barn på et feltsykehus som fikk surstoff for å hjelpe dem med å puste. Legene så ut til å forsøke å gjenopplive bevisstløse barn som ikke hadde synlige blødninger, noe som kan tyde på at de var forgiftet.

Ifølge aktivistene hadde flere av rakettene som ble brukt i angrepet mot flere forsteder øst for hovedstaden Damaskus, giftig innhold. Bilder av de angivelige ofrene var å finne på YouTube.

Les også: – 1.300 drept i kjemiske angrep i Syria

– Taushet dreper

Det verserte svært mange ulike anslag over antall drepte. En opposisjonsgruppe i Damaskus meldte om 494 drepte, mens Nasjonalkoalisjonen hevdet 650 mennesker mistet livet.

– Mange av de døde er kvinner og barn. De har forstørrede pupiller, kalde kroppsdeler og skum i munnen, sier Bayan Baker til Reuters.

Ifølge George Sabra, en høytstående representant for Nasjonalkoalisjonen, paraplyorganisasjonen av syriske opposisjonsgrupper, kostet det angivelige kjemiske angrepet 1.300 mennesker livet.

– Tausheten til verdenssamfunnet og tilbakeholdenheten til USA dreper det syriske folket, sier Sabra.

Krever adgang

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) slutter seg til kravet om at FN-inspektørene i Syria må få adgang til området hvor angrepet skal ha skjedd for å kunne verifisere påstandene om bruk av kjemiske våpen.

– De må også si hvem som eventuelt er ansvarlig, sier han til NTB.

Eide framholder at hvis det viser seg riktig at kjemiske våpen er brukt, oppstår en ny situasjon.

– Da vil jeg kalle det en kvalitativ og meget alvorlig endring, sier han.

– Krigen har allerede fått utvikle seg altfor langt, og regimet har stått for en ekstrem voldsbruk mot sitt eget folk, med bomber, raketter, granater og annet. Også noen opposisjonsgrupper har brukt ekstrem vold, understreker Eide.

– Helt nytt

Det angivelige angrepet med kjemiske våpen kan bli et vendepunkt i borgerkrigen i Syria, tror professor i Midtøsten-historie Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen.

Han mener hendelsen natt til onsdag kan bidra til å framskynde en reaksjon fra verdenssamfunnet – hvis opplysningene stemmer.

– Hvis disse opplysningene er riktige, og de som er drept i natt er drept av kjemiske våpen, så er dette helt nytt. Det ville være svært overraskende om regimet bruker dette mens FN har observatører til stede, sier Vikør til VG.

Den syriske hæren og regjeringen benekter alle anklager om bruk av kjemiske våpen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus