Kongolesisk minister: – Norge kan ha skyld i Molands død

LEGGER SKYLDEN PÅ NORGE: Kongo-minister mener Tjostolv Moland døde fordi Norge krevde at han og Joshua French skulle dele celle. Arkivfoto: AFP Photo
LEGGER SKYLDEN PÅ NORGE: Kongo-minister mener Tjostolv Moland døde fordi Norge krevde at han og Joshua French skulle dele celle. Arkivfoto: AFP Photo

Kongos informasjonsminister mener norske myndigheter kan ha ansvar for at Tjostolv Moland døde. – Vanskelig å ta uttalelsen alvorlig, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lambert Mende Omalanga sier til NRK at de drapsdømte nordmennene kranglet flere ganger og at de aldri burde ha delt celle.

– Det var Norge som presset på for at de skulle sone sammen, sier Omalanga.

– Det betyr ikke nødvendigvis at French drepte ham, men det er skader på Moland som er forenlig med drap, sier ministeren. Han har selv bakgrunn som kriminolog og sier skaden tyder på at det har vært en slåsskamp i forkant av dødsfallet.

– Virker meningsløs

Advokat Hans Marius Graasvold, som bistår Joshua French, sier det er vanskelig å ta ministerens uttalelser på alvor.

– Den virker meningsløs og er vanskelig å forholde seg til, sier Graasvold til NTB.

Les også: – Ingen som vet hvordan Tjostolv og jeg har lidd

– Joshua French stiller seg også like hoderystende til dette.

Samtidig sier Graasvold at han vil være forsiktig med å kommentere slike utspill før han er på plass i Kongo.

– Vi får det meste gjennom mediene. Det kan være både politikere og militære som uttaler seg, og det kan være vanskelig å få klarhet i hva som er offisielle standpunkter, forklarer han.

Venter på Kripos

Advokat Graasvold sier French er veldig glad for at han har fått forklare seg i saken, spesielt at han får snakke med Kripos. Advokaten søkte onsdag visum til Kongo og håper å kunne reise sørover mot slutten av uken.

Også Utenriksdepartementet avventer Kripos' arbeid i Kongo.

– Vi er veldig glad for at de er invitert ned av kongolesiske myndigheter for å bidra til klarhet rundt Molands død. Vi tror ikke det tjener saken å spekulere på årsaker til dødsfallet før den politifaglige uttalelsen foreligger, sier pressekontakt Frode Overland Andersen i UD til NTB.

– Uvurderlig støtte

Frenchs advokat synes det er rart at Mende Omalanga uttaler seg om eventuelle skader på Moland før det er foretatt obduksjon. Både han og Moland stiller seg uforstående til at det skal ha vært noen krangel mellom de to nordmennene.

– Vi har hatt kontakt nesten ukentlig det siste året, og jeg snakket med Tjostolv Moland seneste en uke før han døde. Ikke bare har de to vært svært gode venner, de har også vært en uvurderlig støtte for hverandre, sier Graasvold.

French bekrefter riktignok overfor NRK at han og Moland hadde en krangel i mars, men han avviser likevel beskyldningene fra ministeren.

– Kongolesiske myndigheter er bekymret og ønsker å legge skylden på noen, sier han til NRK Kanalens folk som møtte French, så ingen tegn hos ham som tydet på at han hadde vært i slåsskamp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus