Solbakken klar for ny periode i København

TILBAKE: Ståle Solbakken har igjen blitt ansatt som trener i FC Köbenhavn. Foto: Sam Bagnall / NTB scanpix
TILBAKE: Ståle Solbakken har igjen blitt ansatt som trener i FC Köbenhavn. Foto: Sam Bagnall / NTB scanpix

Ståle Solbakken ble onsdag ansatt som ny hovedtrener i fotballklubben FC København. Han trente FCK også fra 2005 til 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ståle Solbakken:
  • Ståle Solbakken ble onsdag ansatt som ny trener i FC København. Det blir hans annen periode som trener i den danske hovedstadsklubben.
  • Alder: 45 (født 27. februar 1968).
  • Klubber som spiller: HamKam (1989-1994), Lillestrøm (1994-1997), Wimbledon (1997-1998), AaB (1998-2000), FC København (2000-2001).
  • Landskamper for Norge: 57 (9 mål).
  • Klubber som trener: HamKam (2002-2005), FC København (2006-2011) og Köln (2011-12), Wolverhampton (2012-13).
  • Var assistenttrener på A-landslaget under Nils Johan Semb (2002-2003).
  • Solbakken ble ansatt av Norsk Fotballforbund for å etterfølge Egil Olsen som landslagssjef fra 2012, men ble løst fra den avtalen for å bli Köln-trener.
  • Meritter som trener: Dansk seriemester med FCK 2006, 2007, 2009, 2010, 2011.
  • Dansk cupmester med FCK i 2009. Royal League-vinner med FCK 2006. Tok FCK til gruppespillet i mesterligaen i 2006 og 2010. I 2011 tok Solbakken FCK til åttedelsfinale i mesterligaen, hvor laget ble slått ut av Chelsea.

– Jeg trenger å komme ut på treningsfeltet igjen. Det sier kona mi iallfall, sa Solbakken da han ble presentert på en pressekonferanse i Parken onsdag kveld. Siden han i januar fikk sparken i Wolverhampton, har han vært fotballekspert for TV 2.

Solbakken trente FCK også fra 2005 til 2011. Nå vender han tilbake til en klubb i sportslig krise. Mesterlaget har tatt bare to poeng på de fem første serierundene og ligger på nedrykksplass.

– Hvis jeg var blitt spurt for et halvt år siden, ville jeg ikke takket ja. Nå føler jeg at FCK og jeg kalte på hverandre, sa Solbakken.

– Jeg har gått mange runder med familien om dette var det riktige. Kona ville bli i Skandinavia, og dette er den største trenerjobben her, sammen med jobbene som landslagssjef i Danmark, Norge og Sverige.

FC København offentliggjorde onsdag på sine nettsider at klubben har sparket Ariël Jacobs med øyeblikkelig virkning, og at Ståle Solbakken er erstatteren.

– Resultatene klubben har oppnådd på banen de siste månedene er ikke akseptable. Derfor har vi valgt å avslutte samarbeidet med Ariël Jacobs, sa administrerende direktør Anders Hørsholt.

Stor suksess
Ståle Solbakken trente FCK i en seksårsperiode fra 2005 til 2011, med stor suksess. Det var resultatene han oppnådde der som gjorde at han ble hentet først til Köln i Bundesliga og senere til Wolverhampton. Der uteble suksessen, og begge steder fikk han sparken i sin første sesong i jobben.

– Jeg er ikke blitt en dårligere trener siden jeg var her sist. Det var et hardt år i Köln. Alle har likevel sin rett til å mene noe om hva jeg gjorde der. I Wolverhampton synes jeg det var tøffere å få sparken. Der ble vi hentet for å skape en ny, kontinental stil, men fikk ikke tid, sa Solbakken.

45-åringen har også erfaring som spiller fra den danske hovedstadsklubben. Han spilte 15 kamper for FCK i 2000/2001-sesongen, men måtte avslutte fotballkarrieren etter å ha blitt rammet av hjertestans under en trening med klubben.

– Ståle Solbakkens kvaliteter som trener er udiskutable, og samtidig kjenner han klubben inn til beinet og er en del av dens historie. Derfor vurderer vi at han er riktig mann til å ta over, både på kort og lang sikt, sa Hørsholt.

Skuffende sesongstart
København, som vant den danske superligaen forrige sesong foran Nordsjælland, har kun tatt to poeng på denne sesongens fem første kamper. Laget har ennå ikke vunnet.

Solbakken får derfor en stor oppgave med å bringe laget tilbake på vinnersporet, samtidig som han skal lede laget inn i mesterligaens gruppespill.

– Jeg regner med at det blir bedre nå. Så stor tro har jeg på meg selv. Men jeg er ikke David Copperfield, sa Solbakken.

– Ståle er en vinnertype, og vi deler hans idé om spillet. Ut fra den ideen skal han finne basen i laget igjen. Så skal ting bygges opp igjen fra grunnen, sa FCKs sportsdirektør Carsten V. Jensen.

I Mostafa Abdellaoue har FC København allerede en norsk spiller, mens Morten Gamst Pedersen er blitt koblet til den danske storklubben.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus