FNs klimapanel skylder på menneskelig aktivitet

FNs klimapanel er stadig sikrere på at klimaendringene er menneskeskapte, og at vi får tøffere vær i framtiden, slik som i Manila de siste dagene. Foto: Al Falcon / Reuters / NTB scanpix
FNs klimapanel er stadig sikrere på at klimaendringene er menneskeskapte, og at vi får tøffere vær i framtiden, slik som i Manila de siste dagene. Foto: Al Falcon / Reuters / NTB scanpix

Havnivået kan stige med opp mot en meter i løpet av hundreåret, heter det i FNs klimapanels neste hovedrapport, som er lekket til mediene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er så godt som sikkert at menneskeskapte utslipp er årsak til klimaendringene, skriver klimapanelet, på engelsk forkortet IPCC.

«Det er svært sannsynlig at menneskelig påvirkning på klimaet er årsaken til over halvparten av økningen i gjennomsnittlig temperatur som er observert mellom 1951 og 2010,» heter det i et avsnitt av den lekkede rapporten.

«Det er stor sannsynlighet for at dette har varmet opp havene, smeltet snø og is, hevet havnivået og ført til endringer i ekstreme værtyper i siste halvpart av forrige århundre,» heter det videre i rapporten, som New York Times refererer.

Det er et utkast til sluttrapport som er lekket. Det skal gjennom en siste runde med forhandlinger før den endelige rapporten offentliggjøres i slutten av september.

Verre konsekvenser

Ifølge rapporten vil oppvarmingen muligens ikke bli så stor som panelet tidligere har fryktet. De fleste klimamodellene viser at det er lite sannsynlig med temperaturøkning på mer enn 2 grader i løpet av hundreåret, skriver Aftenposten, som også har hatt tilgang til utkastet.

Men konsekvensene kan bli verre enn man tidligere antok. Stigning i havnivået, smelting av is, tøffere ekstremvær og andre konsekvenser ser ut til å skje raskere og ved lavere temperaturer enn man trodde før.

Les også: Se de spektakulære bildene av Arktis

Stigende havnivå

Det gjelder spesielt stigende havnivå. Det ble lite behandlet i den forrige hovedrapporten fra klimapanelet fra 2007, på grunn av usikkerhet om virkningene av issmelting.

De siste 20 årene har havnivået steget med 3,2 millimeter i året. Det skyldes både issmelting og at vannet utvider seg når det blir varmere.

Forskerne mener havnivået vil stige stadig raskere. Modellene viser en økning i dette århundret på mellom 0,26 og 0,97 meter, skriver Aftenposten.

En havnivåstigning på opp mot én meter vil skape enorme problemer for mange av verdens storbyer, der mange hundre millioner mennesker bor.

Fortsetter i århundrer

Panelet mener at oppvarmingen og klimaendringene vil fortsette i hundrevis av år, selv om menneskene skulle greie å stanse alle våre utslipp. Det betyr at mange av endringene blir irreversible.

Panelet skriver at oppvarmingen av havet også vil påvirke de store havstrømmene, og at det er svært sannsynlig at Golfstrømmen svekkes med 20-30 prosent i løpet av dette århundret.

Noe av svekkelsen vil trolig skje allerede før 2050, og selv om det er lite sannsynlig at Golfstrømmen kollapser de neste hundre årene, vil ikke Klimapanelet utelukke en slik utgang.

Stadig sikrere

Klimapanelets dystre konklusjoner er blitt stadig sikrere gjennom de nå fem rapportene som er laget. I forrige rapport i 2007 het det at det var veldig sannsynlig (90 prosent) at en årsak til klimaendringene var menneskelig virksomhet. I år sier forskerne at det er 95 prosent sannsynlighet for at vi står bak.

En talsmann for klimapanelet, Jonathan Lynn, understreker at det som er lekket, er et utkast som fortsatt kan gjennomgå endringer før den endelige rapporten offentliggjøres i Stockholm neste måned.

FNs klimapanel består av flere hundre forskere fra hele verden. Klimapanelet ble tildelt Nobels fredspris sammen med tidligere visepresident Al Gore i 2007.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus