Kripos skal til Kongo for å bistå i Moland-saken

Joshua French og Tjostolv Moland sammen i rettsalen i 2010. Foto: NTB scanpix
Joshua French og Tjostolv Moland sammen i rettsalen i 2010. Foto: NTB scanpix

Kripos skal reise til Kongo for å delta i obduksjonen av Tjostolv Moland, som ble funnet død i fengselet søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser utenriksminister Espen Barth Eide til Aftenposten.

– Det har vært et ønske om obduksjon, og at Norge deltar. Det er vi nå enige med Kongos myndigheter om. Kripos er innstilt på å reise ned raskt for å bidra til det, sier utenriksministeren.

Foreløpig er det uklart når Molands båre kommer til Norge.

– All erfaring sier at det kan ta noe tid, men det er ingenting i denne saken som tilsier at de ikke vil samarbeide om hjemsending, sier Eide.

Les også: Støre: – Umulig å vite om man har gjort nok

Samtidig har kongolesiske myndigheter begynt å undersøke dødsfallet, men de vil avvente obduksjonsrapporten før de åpner en eventuell etterforskning.

– Først og fremst må vi konkludere om det var et selvmord eller drap. Legen som ble sendt av det norske konsulatet har undersøkt liket, som har blitt sendt videre til sykehuset Mama Yemo for obduksjon, sier talsmann for kongolesiske myndigheter, Lambert Mende, til AFP.

Han opplyser videre om at Joshua French har blitt tatt inn til avhør, hvor både en kongolesisk dommer og en representant fra det norske konsulatet vil være til stede.

Les også: Søsteren til Moland snakker ut

Utenriksminister Espen Barth Eide mandag med Kongos viseutenriksminister, som lovet at de ville vurdere å la Joshua French være til stede i Molands begravelse i Norge.

Eide ønsket i går ikke å gå innpå hva dette eventuelt vil bety for Frenchs situasjon.

– Hvis han får delta i begravelsen vil han være i Norge og da har vi en helt annen situasjon, noe mer vil jeg ikke si om den saken, svarer Eide til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus