Bondevik har jobbet for å frigi Moland og French

Flagget var firt på halv stang utenfor kommunehuset i Vegårshei i Aust-Agder søndag kveld etter meldingen om at Tjostolv Moland ble funnet død på fengselscella i Kinshasa i Kongo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Flagget var firt på halv stang utenfor kommunehuset i Vegårshei i Aust-Agder søndag kveld etter meldingen om at Tjostolv Moland ble funnet død på fengselscella i Kinshasa i Kongo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det siste året har Kjell Magne Bondevik jobbet for å få løslatt de norske fangene i Kongo. Forfatter mener myndighetene ikke har gjort nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kongo-saken:

* Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo.

* Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

* Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

* Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

* UD sendte et forslag til en utleveringsavtale til kongolesiske myndigheter for over et år siden, men har ennå ikke fått noe svar.

* I desember 2011 ble de to fangene overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

* Tjostolv Moland (32) ble funnet død på cellen han delte med Joshua French (31) søndag morgen. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

Den tidligere KrF-statsministeren ble kontaktet av Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, for over et år siden. Han har gjennom sine kontakter prøvd å få fortgang i soningsoverføringen, uten å få noe svar, melder VG.

Bondevik har blant annet sendt et brev til Kongos president Joseph Kabila via søsteren Jaynet, som er medlem av Kongos nasjonalforsamling, og som han har møtt i USA.

– Vi snakket sammen om saken. På et annet møte, i Washington D.C, møtte jeg statsministeren i Kongo. Da Kari Hilde var i Kongo i sommer, sendte jeg med henne brev til Jaynet, og til president Kabila. Jeg har fått bekreftet at brevene kom fram, sier Kjell Magne Bondevik.

Bakgrunn: Tjostolv Moland er død

Jimmy Carter lovet Bondevik å vurdere om hans medarbeidere i Kongo-spørsmål kunne bistå de norske fangene. Heller ikke dette førte fram. Bondevik tror Kongos president er bekymret for hvilke reaksjoner benådning eller frigivelse ville medført fra folket.

– Saken har fått et så tragisk utfall, og det er kanskje lettere å gjøre noe for French. Jeg vil gjerne bidra, hvis jeg kan. UD er informert om mitt arbeid, sier han.

Les også: Støre: – Umulig å vite om man har gjort nok

Kunne fått komme hjem

Tjostolv Moland og Joshua French kunne vært overført til soning i Norge dersom UD var villige til å holde tilbake bistandsmidler, mener Morten Strøksnes, som skrev bok om Kongo-fangene.

Han viser i en kronikk i Stavanger Aftenblad til at Norge har gitt Kongo 143 millioner kroner i gjeldslette, og en halv milliard kroner til bevaring av den kongolesiske regnskogen.

Forfatteren mener kongolesiske myndigheter kan ha tolket det som innrømmelse av skyld for erstatningen den norske stat ble idømt under rettssakene, fordi retten mente Moland og French spionerte fra Norge.

– Eller så har de tolket det som et signal om at norske myndigheter ikke ønsket at fangene skulle overføres til hjemlandet. Norske myndigheter satset på en benådning framfor soningsoverføring, med alle de komplikasjonene det ville gitt dem, hevder forfatteren.

Les også: Søsteren til Moland snakker ut

Ingen gjennomslag

Han mener norske myndigheter ikke har purret nok på Kongo for å få fortgang i saken og vært mer opptatt av ikke å gjøre formelle feil enn faktisk å få gjennomslag.

Strøksnes vedgår at trusler om å holde tilbake bistands- og miljømidler er uforsvarlig moralsk sett.

– Jo, men slikt foregår hele tiden. Diplomati er en pragmatisk disiplin som ofte handler om å komme til forståelse gjennom uformelle kanaler og hemmelige avtaler, skriver han.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella i Kinshasa søndag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus