Mathilde Moland: – Jeg ventet på at Tjostolv skulle ringe

BESØKTE SØNNEN I FENGSEL: Mathilde Moland besøkte sin drapdømte sønn Tjostolv Moland i fengselsgården i Kisangani så sent som i april. Foto: Troens Bevis (NTB Scanpix)
BESØKTE SØNNEN I FENGSEL: Mathilde Moland besøkte sin drapdømte sønn Tjostolv Moland i fengselsgården i Kisangani så sent som i april. Foto: Troens Bevis (NTB Scanpix)

Familien til Tjostolv Moland skriver dødsfallet som veldig tøft og uvirkelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag mottok Mathilde Moland dødsbudskapet om at sønnen Tjostolv Moland var funnet død på cellen sin i fengselet i Kinshasa.

Til Tvedestrandsposten sier moren at sønnen alltid pleide å ringe på søndagene og at hun jevnlig sjekket mobiltelefonen den dagen.

Hun ventet på telefonen fra sønnen da en prest kom med den triste beskjeden, mens hun deltok på et museumsarrangementet sammen med resten av familien.

– Hun samlet oss alle på et kontor på museet. Det var godt å være alle fire sammen med presten. Vi fikk pratet godt, og alle fikk gitt uttrykk for det vonde på sin måte, sier hun.

Les også: – Nå handler det om å redde livert til Joshua French

– Tøft og uvirkelig

Mathilde Moland beskriver dødsfallet som tøft.

– Det er veldig tøft og uvirkelig. Og uventet, sier hun til Tvedestrandsposten.

Gjennom de fire årene sønnen har sittet fengslet har hun besøkt ham to ganger. I april i år reiste hun for andre gang til Kongo for å møte sønnen.

Familien har nå fått tilbud om krisehjelp fra Vegårshei kommune.

Far til Tjostolv, Knut Moland, gikk i går ut med med krass kritikk av Utenriksdepartementet og både tidligere og nåværende utenriksministre Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide.

Les også: Kontakt på ministernivå om Moland og French

– UD ble advart om hva som kunne skje gang på gang på gang. Jeg sendte mailer og brev til UD og Støre og Barth Eide og ba på mine knær. De gjorde ingenting. Nå har de Tjostolvs blod på sine hender. Det blodet kan ikke vaskes vekk,og de vil ha det på sine hender hele sitt liv, skrev Moland på bloggen Free Moland and French.

Les også: Støre utelukker ikke at han kunne gjort mer

Massiv kritikk

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han forstår kritikken.

– Var jeg far, så ville jeg sagt det, og jeg skjønner det. Det er den dype sorg moren og faren føler. Så må jeg forsøke å forklare fra den tiden jeg var utenriksminister. Jeg hadde denne saken i tre år.

Han mener det ble brukt kjente og ukjente metoder for å få til en overføring av de to nordmennene til Norge.

– Men jeg må bare si i dag at jeg forstår jo at de som har mistet sin sønn bebreider for at det ikke var mulig å hjelpe dem, og jeg er veldig lei meg for at vi ikke klarte det, har Gahr Støre uttalt til NTB.

Les også: - Vi har ingen tid å miste

– Båren skal hjem

Tjostolv Molands familie har ennå ikke hørt noe fra Utenriksdepartementet om sønnens død.

– Vi har ikke hørt noe fra UD i det hele tatt, sier Knut Moland, til NTB.

Utenriksdepartementet har lovet familien at båren med deres avdøde sønn vil komme hjem til Norge, sier advokat Hans Marius Graasvold.

– Båren skal hjem så snart som mulig, ifølge Graasvold.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møte mandag moren til Joshua French, Kari Hilde French, for å snakke om dødsfallet til Moland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus