Eide tror det blir lettere å få utlevert French nå

Utenriksminister Espen Barth Eide på pressemøtet om Tjostolv Molands dødsfall søndag. Mandag møtte han Hilde Kari French. Eide opplyste at det er kontakt på ministernivå om saken. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Utenriksminister Espen Barth Eide på pressemøtet om Tjostolv Molands dødsfall søndag. Mandag møtte han Hilde Kari French. Eide opplyste at det er kontakt på ministernivå om saken. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

De dramatiske omstendighetene med dødsfallet til Tjostolv Moland, har gjort det lettere å få utlevert Joshua French, tror utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og Storbritannia legger nå et voldsomt diplomatisk press på kongolesiske myndigheter for å få Joshua French utlevert – enten gjennom benådning eller soningsoverføring. French har dobbelt statsborgerskap, og derfor var EUs stedlige representant med da norske diplomater møtte statsministeren i Kongo mandag.

French' doble statsborgerskap er en fordel i prosessen som nå pågår, ifølge Eide. Norge trapper selv opp sin diplomatiske tilstedeværelse med ytterligere en tjenestemann, som trolig er på plass tirsdag. Eide snakket søndag med den britiske utenriksministeren, William Hague, og sier Norge har «et nært samarbeid» med den britiske ambassaden i Kongo.

– Vi har jobbet i fire og et halvt år nå med å få utlevert dem begge til Norge. Jeg tror og håper at den dramatiske situasjonen knyttet til Molands dødsfall skal gjøre det lettere å få utlevert French, sier Eide til NTB.

Undersøkt av lege

Det er fortsatt for tidlig å si noe om når Molands båre kan ventes til Norge. Etterforskningen av dødsfallet skal først avsluttes og alle formaliteter være på plass, før båren kan sendes til Norge. Eide påpeker at det i vanlige tilfeller er en meget tidkrevende og byråkratisk prosess å få utlevert en båre, og at det i denne saken trolig kommer til å ta noe mer tid enn normalt på grunn av dens spesielle karakter.

– Båren skal hjem så snart som mulig, var utenriksministerens budskap, sier advokat Hans Marius Graasvold, som deltok på møtet med utenriksministeren sammen med Kari Hilde French.

En talsperson for den kongolesiske regjeringen sier mandag til nyhetsbåret AFP at det er satt i verk undersøkelser for å finne ut om Molands dødsfall skyldes drap eller selvmord. En lege har på anmodning fra det norske konsulatet undersøkt den døde, og Moland er mandag brakt til Mama Yemo hospital for obduksjon, sier han.

Utenriksminister Eide utelukker ikke at Norge kan komme til å sende egne obdusenter til Kongo, men understreker at dette ikke har vært aktuelt så langt.

Ringte moren

Joshua French ringte mandag ettermiddag til sin mor, og fortalte blant annet at han var blitt flyttet fra cellen han delte med Moland. «Han ble plassert på en fellescelle, men det igjen har gjort at han ikke har fått noe tid for seg selv i ro og fred», skriver Kari Hilde French på sin blogg.

UDs representanter i Kongo var sammen med ham i militærfengselet i Kinshasa. Det var French som fant vennen død på cellen.

– Overfor Kongo legger vi nå vekt på at saken er blitt enda mer dramatisk og at den ikke bør bli enda mer tragisk enn det den er. Vi er blitt lovet fullt samarbeid når det gjelder det praktiske rundt båren og presser naturligvis på for å få en avklaring rundt French' situasjon, sier Eide.

Foreldrene til de to fengslede har lenge rettet skarp kritikk mot myndighetenes innsats for å få French og Moland overført til Norge. Mandag, dagen etter dødsfallet, var den ikke mindre krass. Men til NTB sier Knut Moland, Tjostolv Molands far, samtidig at det «nå er om å gjøre å redde livet til den andre, Joshua French».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus