Støre: – Umulig å vite om man har gjort alt

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre forteller og Moland og French-skane.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre forteller og Moland og French-skane. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at Moland og French-saken var den enkeltsaken UD jobbet mest med. I dag møter Eide med moren til French.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Kongo-saken

* Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo.

* Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

* Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

* Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

* UD sendte et forslag til en utleveringsavtale til kongolesiske myndigheter for over et år siden, men har ennå ikke fått noe svar.

* I desember 2011 ble de to fangene overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

* Tjostolv Moland (32) ble funnet død på cellen han delte med Joshua French (31) søndag morgen. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

Helseminister Jonas Gahr Støre var utenriksminister da Moland og French ble pågrepet i Kongo i 2009. Han sier til VG at Moland og French-saken var den enkeltsaken UD jobbet mest med da han var utenriksminister.

Gahr Støre utelukker samtidig ikke at det kunne ha blitt gjort mer:

– Det er umulig å vite om man virkelig har gjort alt, men jeg kan ikke huske noen enkeltsaker som det ble jobbet mer med, og som det er blitt brukt mer tid og ressurser på, enn denne saken, under min tid som utenriksminister. Dette utfallet er fryktelig tragisk, sier Støre til VG.

Bakgrunn: Tjostolv Moland er død

– Dypt tragisk

Støre sier til NTB at han er veldig lei for at Utenriksdepartementet ikke klarte å få overført Moland og French til soning i Norge.

– Det er dypt tragisk. Jeg er preget av det og vil få uttrykke min dypeste medfølelse til familien og hans nærmeste. Det er fryktelig trist og går veldig inn på oss alle som har jobbet tett med denne saken i mange år, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre sier at forstår Knut Molands reaksjon.

– Var jeg far, så ville jeg sagt det, og jeg skjønner det. Det er den dype sorg moren og faren føler. Så må jeg forsøke å forklare fra den tiden jeg var utenriksminister. Jeg hadde denne saken i tre år. Det ble brukt kjente og ukjente metoder for å få til en overføring til Norge. Men jeg må bare si i dag at jeg forstår jo at de som har mistet sin sønn bebreider for at det ikke var mulig å hjelpe dem, og jeg er veldig lei meg for at vi ikke klarte det, sier Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eide møter French

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møter mandag moren til Joshua French, Kari Hilde French, for å snakke om dødsfallet til Tjostolv Moland.

Det opplyser Utenriksdepartementets pressetalsmann, Ketil Elsebutangen, til NTB. Møtet finner sted i Utenriksdepartementet, og Kari Hilde French møter sammen med advokat Hans Marius Graasvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiene til Tjostolv Moland og Joshua French mener norske myndigheter ikke har gjort en god nok jobb med å hjelpe de to. Søndag ble Moland funnet død på fengselscella i Kinshasa.

Les også: Søsteren til Moland snakker ut

«Storm mot UD»

Kari Hilde French oppfordrer på bloggen sin det norske folk til å la det bli « en storm mot UD og våre myndigheter».

Les mer: French sin mor raser

– Skriv, ring, send sms og mailer til UD, statsminister, justisminister og våre norske politikere. De rødgrønne har gjort lite og opposisjonen har heller ikke, med noen få unntak, vært noe interessert i å gjøre noe med Kongo-saken, fortsetter hun.

Hun skriver også at familien har grått mange tårer over Tjostolv Molands død: «Hvordan Molands må ha det kan vi ikke engang forestille oss. Og hvordan Josh måtte ha det orker jeg heller ikke å tenke på. Da han ringte meg for siste gang i ettermiddag var han på vei til cella for å låses inne, alene. Der sitter han i kveld ved plastbordet med Tjostolvs plaststol tom. I samme celle hvor han fant sin venn død. Vi ber mediene vise forståelse for at vi ikke orker å snakke med dem».

Les også: Advokat: – French er rystet, sjokkert og fryktelig lei seg