Partneren til Snowden-journalist pågrepet

Glenn Greenwald som hjelper Edward Snowden med å få ut de lekkede hemmelige dokumentene om amerikansk etterretning. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix
Glenn Greenwald som hjelper Edward Snowden med å få ut de lekkede hemmelige dokumentene om amerikansk etterretning. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix

Partneren til en av journalistene som har trykket lekkasjene til Edward Snowden, ble søndag holdt tilbake og avhørt i ni timer på Heathrow-flyplassen i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Miranda, som er samboer med Guardian-journalisten Glenn Greenwald, ble stanset og avhørt av britiske myndigheter da han passerte gjennom Heathrow. Han var på vei fra Berlin til Rio de Janeiro, der han og Greenwald bor.

Britisk politi bekrefter at 28 år gamle Miranda ble pågrepet i henhold til britisk terrorlovgivning. Ifølge The Guardian ble hans mobiltelefon, PC, kamera, minnepinner, dvd-er og spillkonsoller beslaglagt.

Brasilianske myndigheter har protestert mot at en av deres borgere ble holdt tilbake, og sier det ikke kan rettferdiggjøres siden han ikke er siktet for noe.

The Guardian uttrykker forferdelse over pågripelsen, og krever en forklaring fra britiske myndigheter.

Les også: For første gang har Snowden fått snakke med sin far

Telefon fra sikkerheten

Greenwald skriver på Guardians nettside at han tidlig om morgenen fikk en telefon fra en mann som sa han var sikkerhetstjenestemann på Heathrow.

Han sa de hadde rett til å holde Miranda i opp til ni timer for å avhøre ham, og deretter enten sikte og arrestere ham eller få en rettslig kjennelse for å forlenge tiden de kunne holde ham.

De sa også at Miranda ikke kunne ha med seg advokat under avhøret, og at Greenwald ikke fikk lov å snakke med ham på telefon.

Greenwald sier at Miranda ble forhørt om skrivingen han og andre journalister i den britiske avisa har gjort om den amerikanske etterretningstjenestens overvåking.

Les også: USA lover å ikke torturere Snowden

Titusener av dokumenter

Greenwald, som er amerikansk statsborger, er en av journalistene som har fått tilgang på mellom 15.000 og 20.000 hemmelige dokumenter som Snowden har lekket om NSAs overvåkingsmetoder.

På basis av dokumentene har han skrevet en rekke artikler og analyser i The Guardian. Han har tidligere sagt at han har mye stoff som ennå ikke er offentliggjort.

Snowden selv befinner seg i Moskva, der han er innvilget ett års asyl etter å ha tilbrakt fem uker på flyplassen i byen. USA har gjort store anstrengelser for å få ham hjem, der han kan siktes for spionasje.

Amnesty International protesterer mot pågripelsen, og sier at Miranda helt åpenbart er offer for hevntaktikk.

– Det er helt usannsynlig at David Michael Miranda, brasiliansk statsborger i transitt gjennom London, skulle ha blitt pågrepet vilkårlig når man kjenner rollen hans mann spiller for å avdekke sannheten om den ulovlige NSA-overvåkingen, sier Widney Brown, direktør for folkerett og politikk i Amnesty.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus