Rolv Wesenlund er død

Rolf Wesenlund ble 76 år gammel. Foto: NTB scanpix
Rolf Wesenlund ble 76 år gammel. Foto: NTB scanpix

Skuespiller Rolv Wesenlund døde natt til søndag, 76 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nær venn opplyser til NTB at skuespilleren Rolv Wesenlund døde i natt.

– Wesenlund døde på Madserud-hjemmet i Oslo natt til søndag. Han hadde sin kone ved sin side helt til det siste, sier vennen Odd Grann.

Den folkekjære skuespilleren er kanskje mest kjent for å ha spilt i musikalen og filmene om Bør Børson og figuren Marve Fleksnes i TV-serien «Fleksnes».

Les også: Wesenlund hylles av artist-Norge

Hans figur Marve Fleksnes vil for alltid stå som modell for det naive og ufrivillig komiske hverdagsmennesket.

Vi vil heller ikke glemme ham som verbal sparringpartner til Harald Heide-Steen jr. i Wesensteen, som Bør Børson jr. både på scene og film, og som talkshowvert i Wesenstund på TV Norge på 1990-tallet.

Det var her han først blant annet tok opp hvilken verdi samfunnet har i mennesker som har passert middagshøyden. Senere ble han en av frontfigurene for seniorsaken.

Vant Jazz-NM

Hans fulle navn var Rolv Helge Wesenlund, fødselsdato var 17. september 1936 og fødebyen var Horten – en by og et samfunn han benyttet enhver anledning til å berømme.

I ungdomstiden var han en aktiv klarinettist, og jazzmusikk sto hans hjerte nær. To ganger var han med på å vinne NM i jazz, og han var jazzjournalist i NRK med eget program og jazzspalte i Dagbladet.

På 1960-tallet ble han dratt mot NRK, og det var har han gjennom flere tiår fikk utløp for sitt store komiske talent. I NRK Radio gjorde han moroprogrammene «Telefonrøret» og «Hørerøret» legendariske.

De som har levd noen år vil huske samtlige av disse høydepunktene fra norsk underholdning: «Fleksnes», «Og takk for det», «Lysthuset», og «Kunden har alltid rett». Her dukket det opp sketsjer som ble klassikere, som «Supperådet» og «Doble fustasjeopphengsforkoplinger».

Se også bildene: Wesenlunds kjente figurer

I disse produksjonene møtte vi medartister som også har satt sine spor: Harald Heide-Steen jr., Elsa Lystad, Kirsti Sparboe, Harald Tusberg, Bengt Calmeyer – for å nevne noen. Og som Marve Fleksnes gjorde Wesenlund figuren nesten udødelig. Og samspillet med Aud Schønemann – Moder'n – som sliter med sin hjemmeboende sønn, gikk rett i hjerterøttene på norske TV-seere.

Klassikere

Wesenlund hørte også til på teaterscenen, og han ble tildelt Wenche Foss' ærespris i 2011.

Stor suksess ble det for teaterforestillingene han hadde på flere av landets scener, og også scener ellers i Skandinavia. «Bør Børson jr». gestaltet Wesenlund først på Trøndelag Teater, før forestillingen inntok hovedstaden på Det Norske Teatret.

Kulturministeren: - Han fikk oss til å le

Senere ble det film, og «Bør Børsen II» ble produsert direkte for film.

Både i Oslo, Aarhus og København var han Leopold i «Sommer i Tyrol», på Det Norske hadde han hovedrollen i «Charlies Tante», og i «La Cage aux Folles» var han homofil dragartist.

Filmene til Wesenlund er blitt klassikere: «Norske byggeklosser» der han hadde i alt åtte roller, «Den siste Fleksnes» og «Mannen som ikke kunne le».

Det var som skribent Rolv Wesenlund først markerte seg, og skrivelysten beholdt han. Fra hans hånd kom bøker som «Leif Sonells lesebok» og «Du verden». (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus