Varsler nye demonstrasjoner i Egypt søndag

Det ventes mer uro i Egypt søndag. Bildet viser sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av det muslimske brorskap på Ramsesplassen i Kairo i går, lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Det ventes mer uro i Egypt søndag. Bildet viser sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av det muslimske brorskap på Ramsesplassen i Kairo i går, lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Det muslimske brorskap sier de vil fortsette å demonstrere i Egypt søndag. Over 800 mennesker er så langt døde etter fire dager med blodige sammenstøt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonene i Egypt

* 3. juli: President Mohamed Mursi blir avsatt av militæret.

* 4. juli: Mursi-tilhengere oppretter to protestleirer i Kairo

* 27. juli: Over 70 personer blir drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrkene i den ene protestleiren

* 14. august: Sikkerhetsstyrker aksjonerer for å bryte opp begge protestleirene. Minst 638 personer, de aller fleste Mursi-tilhengere., blir drept. Samme dag innfører myndighetene unntakstilstand i landet.

* 14. august: Visepresident Mohamed ElBaradei trekker seg i protest mot myndighetenes voldsbruk.

* Det meldes om en lang rekke angrep mot landets minoritet av kristne koptere, som blir sett på som støttespillere for regimet.

*16. august: Det muslimske brorskap arrangerer «Vredens fredag». Minst 173 personer blir drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

* 17. august: Sikkerhetsstyrker stormer al-Fath-moskeen i Kairo, der nærmere 1.000 Mursi-tilhengere har forskanset seg.

(©NTB)

I en kunngjøring fra en undergruppe av Brorskapet som kaller seg Anti-kupp-alliansen, heter det at flere demonstrasjonstog vil bli arrangert rundt om i den egyptiske hovedstaden søndag ettermiddag, melder TV-stasjonen Al Jazeera.

Samtidig skal den midlertidige regjeringen holde nye krisemøter for å diskutere den alvorlige situasjonen i landet.

Spent situasjon

Situasjonen er fortsatt svært spent etter at sikkerhetsstyrker lørdag gikk inn i en moské i Kairo og tvang ut hundrevis av Mursi-tilhengere, som hadde forskanset seg der.

Det var også skuddvekslinger mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter både inne i og utenfor moskeen, men det er ikke kjent om noen mistet livet.

Les også: Egypts statsminister vil oppløse Brorskapet

Egyptisk politi opplyser at 385 personer som oppholdt seg inne i moskeen, ble pågrepet.

Om lag 250 av disse etterforskes for drap, drapsforsøk og terrorisme, ifølge Al Jazeera.

Hundrevis drept

Volden og uroen i Egypt de siste dagene startet onsdag, da sikkerhetsstyrker gikk til aksjon for å rydde to teltleirer i Kairo, som tilhengere av Mursi og Det muslimske brorskap hadde satt opp i protest mot avsettelsen av Mursi.

Over 630 Mursi-tilhengere ble drept den dagen, noe som førte til ytterligere demonstrasjoner og protestaksjoner i dagene som fulgte.

Ifølge myndighetene er over 800 mennesker, de aller fleste Mursi-tilhengere, drept siden onsdag. Ifølge Brorskapet er tallet langt høyere.

Les også: Egyptiske sikkerhetsstyrker har pågrepet over 1.000

Myndighetene kaller Brorskap-tilhengerne for terrorister, og har innført unntakstilstand og portforbud. Også mange egyptere som støtter den midlertidige regjeringen, har demonstrert mot Mursi og Brorskapet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus