Egypts presidentkontor: – Vi er i krig

Egyptiske myndigheter sier de er i krig med ekstremister, og anklager internasjonale medier for å støtte Det muslimske brorskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i presidentpalasset i Kairo lørdag beskriver en talsmann for egyptiske myndigheter stridighetene i den egyptiske hovedstaden som en krig.

– Dette er ikke en politisk uenighet, men en krig med ekstremister som daglig utvikler seg til terrorisme, sier talsmann Mostafa Hegazy på vegne av egyptiske myndigheter.

Myndighetene lovte på pressekonferansen å «konfrontere terrorismen».

Egypts statsminister foreslo lørdag å tvangsoppløse Brorskapet.

Les også: Situasjonen i moskeen er spent

Nye opptøyer lørdag

Mange hundre har blitt drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og tilhengere av Brorskapet ulike steder i Egypt denne uken.

Lørdag ble det nok en dramatisk dag i den egyptiske hovedstaden.

Det brøt ut skuddveksling mellom Mursi-tilhengere som hadde forskanset seg inne i al Fath-moskeen i Kairo og sikkerhetsstyrker som forsøkte å ta seg inn i moskeen for å få protestantene ut.

Utenfor moskeen og andre steder i byen ble sivile med skjegg eller hodesjal angrepet, mistenkt for å være islamister, ifølge AFP.

Les også: Egypts statsminister vil oppløse Brorskapet

Sinne mot omverdenen

Statssekretær i Utenriksdepartementer, Torgeir Larsen (Ap), forteller at UD har løpende kontakt med de ulike partene i konflikten i Egypt.

Det at verdenssamfunnet fordømmer sikkerhetsstyrkene for å bruke vold mot demonstranter, er vanskelig for mange å forstå, sier Larsen.

– Det er et stigende sinne mot omverdenen fra alle sider, og egypterne vender seg innover. Det er ikke betryggende, men heller ikke overraskende, sier han.

Les også: Egyptiske sikkerhetsstyrker har pågrepet over 1.000

Journalister banket opp

Internasjonal presse har, i likhet med verdens politiske ledere, vært tydelige i sin fordømmelse av sikkerhetsstyrkenes vold mot de islamistiske demonstrantene.

På myndighetenes pressekonferansen ble internasjonale medier beskyldt for å støtte Brorskapet.

Journalister som deltok på pressekonferansen reagerte på utsagnene, som de mener kan lede til flere angrep på journalister i gatene.

Flere journalister skal ha blitt banket opp og arrestert i Egypt lørdag, ifølge Aftenpostens korrespondent Kristin Solberg, som befinner seg i Kairo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus