Egypts presidentkontor: – Vi er i krig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egyptiske myndigheter sier de er i krig med ekstremister, og anklager internasjonale medier for å støtte Det muslimske brorskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse i presidentpalasset i Kairo lørdag beskriver en talsmann for egyptiske myndigheter stridighetene i den egyptiske hovedstaden som en krig.

– Dette er ikke en politisk uenighet, men en krig med ekstremister som daglig utvikler seg til terrorisme, sier talsmann Mostafa Hegazy på vegne av egyptiske myndigheter.

Myndighetene lovte på pressekonferansen å «konfrontere terrorismen».

Egypts statsminister foreslo lørdag å tvangsoppløse Brorskapet.

Les også: Situasjonen i moskeen er spent

Nye opptøyer lørdag

Mange hundre har blitt drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og tilhengere av Brorskapet ulike steder i Egypt denne uken.

Lørdag ble det nok en dramatisk dag i den egyptiske hovedstaden.

Det brøt ut skuddveksling mellom Mursi-tilhengere som hadde forskanset seg inne i al Fath-moskeen i Kairo og sikkerhetsstyrker som forsøkte å ta seg inn i moskeen for å få protestantene ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenfor moskeen og andre steder i byen ble sivile med skjegg eller hodesjal angrepet, mistenkt for å være islamister, ifølge AFP.

Les også: Egypts statsminister vil oppløse Brorskapet

Sinne mot omverdenen

Statssekretær i Utenriksdepartementer, Torgeir Larsen (Ap), forteller at UD har løpende kontakt med de ulike partene i konflikten i Egypt.

Det at verdenssamfunnet fordømmer sikkerhetsstyrkene for å bruke vold mot demonstranter, er vanskelig for mange å forstå, sier Larsen.

– Det er et stigende sinne mot omverdenen fra alle sider, og egypterne vender seg innover. Det er ikke betryggende, men heller ikke overraskende, sier han.

Les også: Egyptiske sikkerhetsstyrker har pågrepet over 1.000

Journalister banket opp

Internasjonal presse har, i likhet med verdens politiske ledere, vært tydelige i sin fordømmelse av sikkerhetsstyrkenes vold mot de islamistiske demonstrantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På myndighetenes pressekonferansen ble internasjonale medier beskyldt for å støtte Brorskapet.

Journalister som deltok på pressekonferansen reagerte på utsagnene, som de mener kan lede til flere angrep på journalister i gatene.

Flere journalister skal ha blitt banket opp og arrestert i Egypt lørdag, ifølge Aftenpostens korrespondent Kristin Solberg, som befinner seg i Kairo.