Nye tog kan ta knekken på strømnettet

NSBs nye Flirt-tog, som kan gå i opptil 200 km/t, kan ta knekken på strømnettet og lamme togtrafikken, medgir Jernbaneverket. Foto: NTB scanpix
NSBs nye Flirt-tog, som kan gå i opptil 200 km/t, kan ta knekken på strømnettet og lamme togtrafikken, medgir Jernbaneverket. Foto: NTB scanpix

NSBs nye Flirt-tog krever så mye strøm at hele strømnettet kan bryte sammen og all togtrafikk bli lammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømbehovet kom som et sjokk på de ansvarlige i Jernbaneverket, som nå må bruke hundrevis av millioner kroner på å oppgradere nettet, skriver Bergens Tidende.

– Det økte effektbehovet kom som et sjokk for oss, sier Terje Stømer i Bane Energi, Jernbaneverkets enhet for strømforsyning.

Nå må de kjøpe mobile omformere til 378 millioner kroner, men selv det vil være en midlertidig løsning.

– Uten disse midlertidige og mobile omformere kan togenes høye strømforbruk, når de akselererer, føre til overbelastning av det elektriske systemet. Da kan det bli bråstopp i togtrafikken, sier Stømer.

De to første mobile omformerne, som er plassert i konteinere, er alt under utprøving i Oslo-området.

Jernbaneverket mener at de må investere 5,8 milliarder kroner fram til 2023 for å øke kapasiteten i strømforsyningen, men i Nasjonal Transportplan er bare en del av disse investeringene inkludert. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus