Egypt:

Soldater tok seg inn i forskanset moské

Over 80 mennesker ble drept i nye sammenstøt mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av landets styrtede president Mohamed Mursi fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Over 80 mennesker ble drept i nye sammenstøt mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av landets styrtede president Mohamed Mursi fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Egyptiske sikkerhetsstyrker tok seg lørdag morgen inn i en moské i Kairo der flere hundre tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi har forskanset seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gikk tilsynelatende fredelig for seg da sikkerhetsstyrkene tok seg inn i moskeen for å få demonstrantene ut.

TV-bilder fra Al Jazeera og andre arabiske TV-stasjoner, både utenfor og fra innsiden av moskeen, viste soldater som gikk inn i bygningen og angivelig forhandlet med demonstrantene for å få dem til å forlate moskeen.

En av demonstrantene opplyser via telefon til nyhetsbyrået AFP at de krever å ikke bli pågrepet av politiet eller bli angrepet av rasende sivile Mursi-motstandere, som har samlet seg utenfor moskeen.

Omringet

Rett før midnatt ble moskeen omringet av sikkerhetsstyrker, som hevdet at Mursi-tilhengerne hadde åpnet ild mot dem. Demonstrantene anklaget på sin side soldatene for å ha forsøkt å skyte seg inn i moskeen.

– Banditter forsøkte å storme moskeen, men mennene barrikaderte døren. Nå er skytingen over, fortalte en kvinne som befant seg inne i moskeen, natt til lørdag.

Les også: Egypts kristne slutter varmt opp om sikkerhetsstyrkene

Ifølge henne befinner det seg nærmere 1.000 mennesker i bygningen, og Det muslimske brorskap advarte natt til lørdag mot en forestående massakre.

– Tusenvis fanget

– Tusenvis av mennesker er fanget inne i Al-Fath-moskeen og det har vært skutt i mer enn en time, het det i en uttalelse fra Frihets- og rettferdighetspartiet, som er Det muslimske Brorskaps politiske gren.

Partiet oppfordrer «alle til å gjøre alt for å få sikkerhetsstyrkene til å trekke seg tilbake» og anklager landets militære makthavere for «å ville gjenta Rabaa-massakren».

Over 80 mennesker ble drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og Mursi-tilhengere fredag.

Les også: Egyptiske sikkerhetsstyrker har pågrepet over 1.000

Tusenvis av rasende demonstranter strømmet ut i gatene etter fredagsbønnen, for å protestere mot militærkuppet og sikkerhetsstyrkenes drap på sivile.

Etter at portforbudet trådte i kraft fredag kveld søkte mange demonstranter tilhold i Al-Fath-moskeen nær Ramses-plassen.

Over 600 mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker onsdag stormet Mursi-tilhengerens protestleir ved Rabaa al-Adawiya-moskeen i Kairo. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus