Jagland kan ryke ut av Nobelkomiteen

Thorbjørn Jagland kan miste plassen i Nobelkomiteen etter høstens valg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Thorbjørn Jagland kan miste plassen i Nobelkomiteen etter høstens valg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Thorbjørn Jaglands tid som leder av Nobelkomiteen kan være over dersom høstens valg ender slik meningsmålingene tyder på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste år skal tre av de fem plassene i Nobelkomiteen fordeles på nytt, og Thorbjørn Jagland (Ap), Kaci Kullmann Five (H) og Ågot Valle (SV) er alle på valg, skriver Aftenposten.

Styrkeforholdene mellom partiene på Stortinget avgjør sammensetningen av komiteen, og dersom meningsmålingene foran høstens valg slår til, er det lite som tyder på at Ap får beholde dagens to plasser i komiteen.

Les også: Chaudhry vil reformere Nobelkomiteen

Siden tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersens periode først utløper i 2017, vil i så fall Jagland ryke ut av komiteen.

Thorbjørn Jagland har vært en omstridt komitéleder, og høstet blant annet hoderystende kritikk da president Barack Obama fikk prisen i 2009, få måneder etter at han hadde flyttet inn i Det hvite hus. .

Les også: – Fredspris til Manning vil gjøre opp for prisen til Obama

Fjorårets pristildeling til EU vakte også sterke reaksjoner fra enkelte hold. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus