Biologisk mangfold også i Arktis

Arktis er hjem for 21.000 arter - se noen av dem:

Arktis er hjem for 21.000 arter - se noen av dem:
Arktis er hjem for 21.000 arter - se noen av dem:

Arktis har ikke så mange arter som tropiske regnskoger - men definitivt mange fler enn Antarktis kan varte opp med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidenes første oversikt over samtlige arter i Arktis ligger nå på bordet - og tro det eller ei:

Det finnes hele 21.000 arter dyr, fugler, fisk og mikroorganismer i det iskalde nord, ifølge den 560 sider lange rapporten Arctic Biodiversity Assessment som ble overlevert til Arktisk Ministerråd i Kiruna 15. mai.

Og kanskje tror du at Arktis i nord og Antarktis i sør har like rikt biologisk mangfold?

Langt ifra, fastslår forskerne, og oppsummerer:

Felles for de to polområdene er rikt liv i havet. Men:

Antarktis har en enorm landmasse som er så å si dekket av is, og svært få arter på landjorda. Her der det ingen rovdyr, noe som åpner for fugler som ikke kan fly - pingviner.

Arktis består av verdens minste hav med et permanent isdekke omgitt av tundra (evig frossen mark) på øyer og fastland. Her er det rik flora og fauna på landjorda, med 12.000 arter.

Her er det også rovdyr: Mennesker, ulver, rever, isbjørner og andre.

Oss rovdyr i mellom: Inuitene er avhengige av naturens mangfold i Arktis. Foto: Carsten Egevang/ARC-PIC.com.Oss rovdyr i mellom: Inuitene er avhengige av naturens mangfold i Arktis. Foto: Carsten Egevang/ARC-PIC.com.

Kunnskapen om mange arktiske arter, økosystemer og hva som bealster dem, er fragmentarisk. Her en sjøsommerfugl. Foto: Kevin Lee.Kunnskapen om mange arktiske arter, økosystemer og hva som bealster dem, er fragmentarisk. Her en sjøsommerfugl. Foto: Kevin Lee.

Den alvorligste trusselen mot polarreven og mangfoldet i Arktis-naturen for øvrig, er klimaendringer, fastslår rapporten. Foto: Carsten Egevang/ARC-PIC.com.Den alvorligste trusselen mot polarreven og mangfoldet i Arktis-naturen for øvrig, er klimaendringer, fastslår rapporten. Foto: Carsten Egevang/ARC-PIC.com.

Moskusoksen trenger store, helst urørte områder med tundra, fjell og vann. Og mye gjøres nå for å bevare, ifølge rapporten. Foto: Lars Holst Hansen/ARC-PIC.com.Moskusoksen trenger store, helst urørte områder med tundra, fjell og vann. Og mye gjøres nå for å bevare, ifølge rapporten. Foto: Lars Holst Hansen/ARC-PIC.com.

Omskfitelig: Her er moskusoksene ute i vinterstormen. Lars Holst Hansen/ARC-PIC.comOmskfitelig: Her er moskusoksene ute i vinterstormen. Lars Holst Hansen/ARC-PIC.com

Undelige vidder, men reindriftsfolket presses fra mange kanter. Her fra Nizhnekolymsky-regionen i den russiske Sakha-republikken. Foto: International Centre for Reindeer Husbandry.Undelige vidder, men reindriftsfolket presses fra mange kanter. Her fra Nizhnekolymsky-regionen i den russiske Sakha-republikken. Foto: International Centre for Reindeer Husbandry.

Les også: Får svar fra urfolkene: - Det er andre som presser reindrifta

Varsko på Svalbard: Her går grensa mellom folk og dyr. Men menneskene trenger seg stadig lenger inn. Foto: REUTERS/Balazs Koranyi /NTB scanpix.Varsko på Svalbard: Her går grensa mellom folk og dyr. Men menneskene trenger seg stadig lenger inn. Foto: REUTERS/Balazs Koranyi /NTB scanpix.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus