For første gang har Snowden fått snakke med sin far

Varsleren Edward Snowden befinner seg på et ukjent seted i Russland, men har i dag for første gang fått prate direkte med sin far, Lon. Foto: AP Photo/The Guardian/NTB scanpix
Varsleren Edward Snowden befinner seg på et ukjent seted i Russland, men har i dag for første gang fått prate direkte med sin far, Lon. Foto: AP Photo/The Guardian/NTB scanpix

Edward Snowden (30) har i dag for første gang siden han flyktet fra USA, fått snakke direkte med sin far.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varsleren Edward Snowden (30) har i dag fått prate direkte med sin far Lon, opplyser hans advokat Anatoly Kucherena til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Kontakten skal ironisk nok ha skjedd via internett, det samme som 30-åringen har avslørt at i stor stil ble overvåket og avlyttet av en av USAs sikkerhetstjenester – NSA (National Security Agency).

– Hans farsfølelser veide tyngre enn sikkerhetsvurderingene, sier advokaten til nyhetsbyrået.

Les også: Amerikansk journalist sier han har 20.000 Snowden-dokumenter

Det er ukjent hvor i Russland Edward Snowden nå befinner seg, men han skal ikke være i hovedstaden.

– Savner familien

Lon Snowden skal i dag ha fått prate direkte med sin sønn, varsleren Edward Snowden, som har fått begrenset asyl i Russland. Foto: NTB scanpixLon Snowden skal i dag ha fått prate direkte med sin sønn, varsleren Edward Snowden, som har fått begrenset asyl i Russland. Foto: NTB scanpix

Advokaten sier at han for tiden befinner seg på et trygt sted.

– Han har det OK, men savner naturlig nok familien sin, sier Kucherena.

Faren skal etter planen besøke sin sønn i Russland. De skal da blant annet diskutere hvordan man skal unngå en spiontiltalte i USA.

Les også: USA lover å ikke torturere Snowden

Lon Snowden har støttet sin sønns lekkasjer om NSAs omfattende overvåkning. I intervju med amerikanske media har han understreket at sønnen bare har fortalt sannheten.

Nobels fredspris

For ti uker siden fikk varsleren lov til å forlate en flyplass utenfor Moskva med midlertidig oppholdstillatelse i Russland.

I ettertid har denne avgjørelsen forsuret samarbeidet mellom USA – som ønsker Snowden utlevert – og Russland.

I flere europeiske land har Snowdens avsløringer ført til opphetet politisk debatt om USAs overvåkning av kommunikasjon hos allierte land.

Tidligere denne uka ble det overlevert mer enn 100.000 underskrifter til Nobelkomiteen som støttet Snowdens kandidatur til Nobels fredspris 2013.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus