Kronprinsessen fyller 40 – med folket i ryggen

Kronprinsesse Mette-Marit fotografert på Skaugum i midten av juni. Kronprinsessen fyller 40 år mandag 19. august. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kronprinsesse Mette-Marit fotografert på Skaugum i midten av juni. Kronprinsessen fyller 40 år mandag 19. august. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hennes førtiende år har vært preget av debatt rundt kronprinsparets pengebruk og hvordan de bør te seg offentlig og privat. Kritikk og diskusjon til tross, kronprinsesse Mette-Marit står ved sine valg og har stor folkelig støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om kronprinsesse Mette-Marit

*19. august 1973: Mette-Marit Tjessem Høiby født. Datter av Sven O. Høiby og Marit Tjessem, yngst av fire søsken.

*1994: Tar artium ved Kristiansand Katedralskole, inkludert ett år som utvekslingsstudent ved Wangaratta High School i Australia

*Eksamener ved Bjørknes privatskole og forberedende prøver samt eksamener i kjemi, studerer IKT ved Høgskolen i Agder (Nå Universitetet i Agder).

* 13. januar 1997: Sønnen Marius Borg Høiby blir født.

* Sommer 1999: Møter kronprins Haakon på Quartfestivalen i Kristiansand.

* 1. desember 2000: Forlover seg med kronprinsen.

* 25. august 2001: Gifter seg i Oslo domkirke.

* 2000-2002: Avlegger eksamener i livssyn og etikk og anvendt etikk ved historisk-filosofisk institutt, Universitetet i Oslo.

* Høst 2002: Flytter til London med kronprinsen.

* Vår 2003: Studerer ved School of Oriental and African Studies, the University of London (SOAS). Eksamener i Development-Experience, Theories of Development, hiv/aids and Development og The Global Refugee Crisis. Hospitant i Norad i tre måneder.

*21. januar 2004: Prinsesse Ingrid Alexandra blir født.

*3. desember 2005: Prins Sverre Magnus blir født.

*2006: Utnevnes til FNs spesialutsending i arbeid mot hiv- og aids.

*Høst 2008: Begynner deltidsstudier ved Handelshøyskolen BI.

*Januar 2010: Utnevnes til ung global leder av Verdens økonomiske forum.

*2012 Fullfører mastergrad i ledelse.

*2012: Blir styremedlem i det internasjonale Foundation Board of the Global Shapers Community.

Fakta om kritikk av kronprinsparet

*Få dager etter at kronprinsesse Mette-Marit fyller 39 år 19. august 2012, melder VG at sønnen Marius deler private bilder og informasjon om kongefamilien på nett og at det utgjør en sikkerhetsrisiko. Kronprinsparet slår overraskende tilbake i et åpent brev til avisen.

*Ikke lenge etterpå braker det løs da Haugesunds Avis oppdager at Norges kronprinsesse har hentet to surrogatibarn i India. Den ene av foreldrene er Mette-Marits nære venn og personlige rådgiver.

*Den tilbakevendende diskusjonen om kronprinsparets pengebruk tar seg opp igjen da det på nyåret blir kjent at paret hadde tilbrakt juleferien på luksusøya St. Barts.

*Deretter følger den danske forfatteren Jens Høvsgaards bok «Det koster et kongerige» og sosiolog Hedvig Skontoft Johannesens pamflett «Nasjonal klassereise – Mette-Marit og politikkens abdikasjon». Det paradoksale i kronprinsparets sosiale engasjement kombinert med tilsynelatende kostbare vaner blir grundig debattert.

*Parallelt med kritikk av kronprinsparet tar Slottet opp kampen med ukebladet Se & Hør, melder bladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) og får delvis medhold.

*I mai blir kronprinsparet kritisert etter at de på oppdrag for regjeringen også besøker våpenprodusenten Lockheed Martin på en offisiell reise til USA.

*Sommermånedene 2013 preges av kritikk mot opplegget rundt feiringen av kronprins Haakons 40-årsdag, en lukket festival på Skaugum som kronprinsessen står bak og TV-portrettet der Slottet ønsket seg Hans Olav Brenner som NRKs intervjuer – og fikk det.

Fødselsdagen er mandag 19. august, men dagen markeres søndag, med friluftsgudstjeneste i Dronningparken.

I Dagbladet Magasinet i juli ble kronprinsessen spurt om hun har funnet den endelig rammen for rollen sin. Hun svarte verken ja eller nei:

– Det viktigste er å ikke stå stille. Tenke at det aldri er bra nok, at jeg hele tida skal utvikle meg til både å bli et bedre menneske og en bedre versjon av meg selv. Også en bedre versjon av meg selv som kronprinsesse, lød svaret.

– Hun tar egne og annerledes valg og står for det hun gjør. Dermed bidrar hun til å modernisere kongehuset. Jeg er veldig glad for at vi ikke har fått en kronprinsesse som er en nikkedukke og blindt følger i oppgåtte spor, sier NTBs tidligere kongereporter Wibecke Lie.

Les også: Haakon fløy inn til sin egen 40-årsdag

Sterke meninger

Men nye og annerledes valg er ikke uproblematisk. Kongebokforfatter og førsteamanuensis på Markedshøyskolen Carl-Erik Grimstad mener det siste året ikke har vært et godt Mette-Marit-år, totalt sett:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kritikken mot henne har fått en større tyngde og kanskje også en større dybde enn tidligere, sier han.

Både Lie og Grimstad mener mye av bråket koker ned til selvmotsigelsen i bildet av en kronprinsesse som bryr seg om trengende mens hun fronter svinedyre merkevarer og en livsstil hun kanskje ikke har penger til.

– At det deretter viser seg at hun får mye av dette i gaver, gjør henne til en levende reklameplakat, noe som er upassende i rollen som kronprinsesse, sier Grimstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hegnar mener kronprinsparet opptrer som tiggere

Men kritikken har også utløst sterk støtte til kronprinsessens valg, fra kjendiser og politikere, til kong Harald og mannen i gata. I en kommentar til NTB i juli oppsummerte en annen kongebokforfatter, Tor Bomann-Larsen, det slik:

– Medieoppslag rokker ikke oppslutningen om kongehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På tvers

Carl-Erik Grimstad trekker fram surrogatisaken som eksempel på en sak der han mener kronprinsessen valgte feil. Da et vennepar av henne ikke fikk visum for å hente sine surrogatibarn i India, reiste Mette-Marit fordi hun kunne – som privatperson og uten politisk agenda. I etterkant uttalte hun at det var en situasjon med få eller ingen gode løsninger, og at det for henne handlet om at hun var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli.

Les også: Mette-Marit tok seg av surrogatibarn i India

– Her gikk hun på tvers av vedtatte politiske retningslinjer i Norge. Her tillot hun seg å sette sine personlige vennskap høyere enn den samfunnsmoralen hun er satt til å forvalte, sier Grimstad.

Debatten raste, men kronprinsessen sier at hun ville gjort det samme igjen. Engasjementet rørte mange, og støtten kom til uttrykk blant annet på sosiale medier og i meningsmålinger etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Facebook-ærlig»

Ekspertene minner om at selv om hun det er hun som får kritikken, er det ikke Mette-Marit alene som er ansvarlig for hvordan hun framstår, hvilke klær hun går med og hvilke oppdrag hun tar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye har en forankring i forventninger fra samfunnet og den sittende regjeringens ønsker. I tillegg er det nok mange og tunge rådgivere inne før hun gjør sine valg. Slottet er blitt superproffe på kildestyring og kontroll over hvordan de kongelige framstilles. Kronprinsparet framstår som ærlige og åpne, men det er en Facebook-ærlighet, man viser ikke hele bildet, mener Grimstad.

Les også: Mette-Marit misbrukt i slankereklame

Han støtter kronprinsessens ønske om å få skille det private fra det offentlige, men ønsker velkommen en diskusjon om hvor grensene går.

Kronprinsessen selv har ikke sagt mye om debatten rundt henne. I intervjuet med Dagbladet sier hun at hun ikke ofte bryr seg om det som skrives. Hun innrømmer likevel at det er utfordrende når medienes dekning «bare blir fjas»:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det bare skal handle om klær og sko og hår og dill. Det har jeg vanskelig for å forholde meg til.

Les også: Jens Høvgaard: - Mette-Marit er hyklersk

Fødselsdagen feires søndag med gudstjeneste, slik hun har pleid. Spesielt i år er at kongeparet har invitert 350 gjester til friluftsgudstjeneste i Dronningparken, der biskop Gunnar Stålsett forretter.