– Slik bør fremtidens helsevesen fungere

– ALT SAMLET: Frp lanserte onsdag nettsiden Fremtidenshelsevesen.no som er en demonstrasjon av hvordan partiet ønsker at helsepersonell og pasienter skal kunne få tilgang til all informasjon på ett sted. Skjermdump: Fremtidenshelsevesen.no
– ALT SAMLET: Frp lanserte onsdag nettsiden Fremtidenshelsevesen.no som er en demonstrasjon av hvordan partiet ønsker at helsepersonell og pasienter skal kunne få tilgang til all informasjon på ett sted. Skjermdump: Fremtidenshelsevesen.no

Med en ny nettjeneste kan man løse mange av helsevesenets problemer, mener Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en pressekonferanse onsdag presenterte Frp-leder Siv Jensen en ny nettløsning for helsevesenet og for pasienter, som de ønsker å innføre dersom partiet kommer til makten etter valget 9. september.

– Det er et stort behov for bedre IKT-løsninger i helsesektoren, sa Jensen og lanserte nettsiden Fremtidenshelsevesen.no.

– Dette er ikke et ferdig produkt som AS Norge kan ta i bruk i morgen tidlig, men et produkt som vi ønsker å utvikle dersom vi får regjeringsansvar, fortsatte hun.

Les også: Frp vil ha skjermingsordning for tannlidelser

Vil åpne for video-chat med legen

Nettsiden er en demonstrasjon av det Frp ser for seg å få på plass. Tjenesten inneholder blant annet «Min side» der brukeren kan få informasjon om sine resepter, vaksiner, undersøkelser og sykdomshistorikk, i tillegg til at man kan bruke oppslagsverk til å søke etter informasjon.

Der finner brukeren også oversikt over og kontaktinformasjon til behandlere som man har vært i kontakt med, samt at man får mulighet til å søke etter andre behandlere, bestille og avbestille time.

Frp ser også for seg at man i fremtiden kan ha video-chat med sin lege, i stedet for å dra til legekontoret. Dette skal ikke være en erstatning for vanlige konsultasjoner, men et nytt tilbud som kan benyttes i noen tilfeller, ifølge partiet.

Under pressekonferansen viste Frp en ti minutter lang presentasjon av nettsiden. Den kan du se i videoruta nederst i artikkelen.

Les også: Høyre og Frp uenige om helsekøer

Det finnes så mange helseportaler

Siv Jensen presenterte onsdag Frps forslag til hvordan en helsenettjeneste som samler all informasjon som pasienten trenger, kan fungere. Arkivfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixSiv Jensen presenterte onsdag Frps forslag til hvordan en helsenettjeneste som samler all informasjon som pasienten trenger, kan fungere. Arkivfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Frp ser for seg at helsenettsiden skal fungere like bra som en god nettbankløsning.

På spørsmål fra salen om hva som skiller denne nettjenesten fra den allerede eksisterende Helsenorge.no, svarte Frp-lederen at deres løsning har den fordelen at alt skal være samlet på ett sted.

– Problemet er jo at det i dag finnes så mange helseportaler, sa hun og la til at ikke alt de presenterer er nye tanker, men det nye er at alt nå skal være samlet på ett sted.

– En journal per pasient

Også regjeringen har planer for å modernisere IKT-løsningene for helsevesenet, med endringer som skal være til fordel for både helsepersonell og pasienter. I november i fjor la helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) frem stortingsmeldingen «Én innbygger – én journal».

– Vi vil utnytte mulighetene som ligger i moderne teknologi for å nå mål om bedre kvalitet, bedre pasientsikkerhet, mer effektivitet og bedre ressursbruk, uttalte han da i en pressemelding.

Videre sa helseministeren at pasienter og brukere skal få elektronisk tilgang til egen journal gjennom nye nettjenester, at innbyggerne skal få tilbud om selvbetjeningsløsninger, og at de skal få mulighet til å kommunisere elektronisk med helsepersonell.

Avviser høyere egenandeler

Frps potensielle regjeringspartner Høyre har varslet at de ønsker å øke bruken av private tjenester for å få bukt med behandlingskøene, og at det kan komme til å bety økte egenandeler for pasientene.

Arbeiderpartiet er imot Høyres forslag om å bruke egenandeler for å redusere køen.

Les mer: Høyre vurderer høyere egenandeler

Dette har også Frp gjort det klart at de ikke ønsker å være med på.

– Fundamentet i helsevesenet er at det ikke skal være forskjell på fattig og rik. Høyres ønske om å øke egenandelene er noe FrP er dypt uenig i, uttalte Kari Kjønaas Kjos, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen for partiet, forrige uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus