Får kun refs for ulovlig overvåkning av journalister

Militærpolitiet har på vegne av generaladvokat Arne Willy Dahl etterforsket Forsvarets ulovlige registrering av journalister. Dette er bekreftet, men ser ut til kun å medføre refs av de ansvarlige, tror generaladvokaten. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
Militærpolitiet har på vegne av generaladvokat Arne Willy Dahl etterforsket Forsvarets ulovlige registrering av journalister. Dette er bekreftet, men ser ut til kun å medføre refs av de ansvarlige, tror generaladvokaten. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generaladvokat Arne Willy Dahl bekrefter at Etterretningsbataljonen har registrert journalister, men mener dette bare vil utløse disiplinære reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
- Vil vurdere sivil sak

Advokat Jon Wessel-Aas representerer blant annet journalisten Kjetil Stormark, en av de som har blitt ulovlig registrert hos Etterretningsbataljonen.

- Hvis dette stemmer, så kan jeg bare ta det til etterretning. Men vi skal se hva etterforskningen har bragt fram, og vi har i et skriv til Forsvarsdepartementet sagt fram om at vi vil vurdere sivilrettslige krav. Det er fortsatt aktuelt, sier Wessel-Aas til ABC Nyheter.

Han understreker at de ennå ikke har fått noen opplysninger fra Generaladvokaten.

- Men det vi vet er ille nok og staten må på et eller annet vis være ansvarlig.

- Dette er også prinsipielt alvorlig, sier advokaten og viser til at flere av Stormarks etablerte kilder ikke lengre vil snakke med ham fordi de ikke stoler på at kommunikasjonen er fortrolig.

- Det har altså hatt en nedkjølende effekt.

Wessel-Aas viser også til sommerens avsløringer om omfattende overvåkning fra USAs side, og at det eksisterer et omfattende samarbeide mellom USA og norsk etterretning samtidig som USA og Storbritannia føler seg frie til å overvåke personer og kommunikasjon i tredjeland.

- Det er grunn til bekymring når navn på journalister registreres og kan bli gitt videre til land som kan gå inn på kommunikasjonslinjene og jakte kilder for så melde dette tilbake til land som ikke kan gjøre dette selv, sier advokaten.

Om kort tid vil generaladvokat Arne Willy Dahl få på bordet materialet fra militærpolitiets (MP) granskning av Etterretningsbataljonens ulovlige registrering av minst ni journalister.

– Jeg regner med å få levert saken fra meg i løpet av denne måneden, sier Dahl til ABC Nyheter.

Han bekrefter at MP har gjort funn som bekrefter at journalister skal ha vært registrert, men mener at lovbruddene bare vil medføre refs av de ansvarlige.

– Det jeg hittil vet om peker bare mot disiplinære reaksjoner. Men det får vise seg om det har dukket opp noe mer alvorlig nå mot slutten, sier generaladvokaten.

Det var i vår at det ble bekreftet at flere journalister var ulovlig registrert. Først var det snakk om to VG-journalister, men etter hvert viste det seg at E-bataljonen hadde ført lister over hele ni journalister i flere ulike medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gangen ble det koblet opp mot artikler og journalistikk knytttet til den tidligere hemmelige gruppen E14 (skal nå ha fått nytt navn) som er underlagt Etterretningstjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo.

Det viser seg nå at EOS-utvalget ikke fikk tilgang til de mest sentrale IT-systemene under sine uanmeldte inspeksjoner hos Etterretningsbataljonen (mer nedenfor).

Les også: Hæren skal ha avlyttet sivile samtaler

Advokat Jon Wessel-Aas representerer flere av journalistene og han har også blitt brukt av presseorganisasjonene som juridisk rådgiver i denne saken. Han avviser ikke at det kan bli fremmet sivilrettslige krav (se sidesak).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til blant annet Justisdepartementet etter avsløringene fastslår presseorganisasjonene at registreringene mangler lovhjemmel og strider mot personopplysningsloven, og at overvåkningen innebærer en krenkelse av menneskerettighetskonvensjonen på to punkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søkt på flere navn

– Det jeg hittil har fått informasjon om er at saken står omtrent slik som da EOS-utvalget gikk gjennom de lavgraderte serverne. Militærpolitiet har også gått gjennom flere andre servere, også høygraderte. De har også søkt bredere enn bare de ni navnene som EOS-utvalget avdekket, sier generaladvokat Arne Willy Dahl.

EOS-utvalget fikk ikke adgang til Forsvarets graderte IT-system, FISBasis, da de lette etter overvåkede journalister.EOS-utvalget fikk ikke adgang til Forsvarets graderte IT-system, FISBasis, da de lette etter overvåkede journalister.

Militærpolitiet har i sine undersøkelser søkt på flere servere og i ulike graderte datasystemer - blant annet det militære IT-nettverket FISBasis.

Til dette nettverket er det flere ulike tilgangsnivåer som gir deg adgang til informasjon som kan være gradert "B" (Begrenset) eller "H/NS" (Hemmelig/ Nato secret).

Les også: Norsk spionprogram åpner for mer overvåking

I sin årsmelding til Stortinget opplyser politikernes kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene - EOS-utvalget - at de under sin inspeksjon 29. november i fjor ikke fikk «tilgang til Forsvarets FISBasis-system fordi systemet krever individuell brukertilgang».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne begrensningen bekrefter utvalgets leder Eldbjørg Løwer også nå overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi søkte i alt vi kunne med den tilgangen vi hadde. Til FISBasis er det personlig tilgang, og det kan ikke overlates til andre. Vedkommende som kunne løst dette, var ikke der, sier hun.

- I ettertid har vi prøvd å finne måter å komme inn på. Det er ingen uvilje fra Forsvarets side, understreker Løwer.

Ukjent ekstra inspeksjon

EOS-utvalget har også etter at årsmeldingen for 2012 ble avlevert og etter at de bekreftet at ni journalister hadde vært overvåket (17. april), vært på uanmeldt inspeksjon hos Etterretningsbataljonen.

Det skjedde 15. mai. Men heller ikke da kom utvalget inn på det mest sentrale IT-systemet hos bataljonen.

Årsaken til at denne hittil ukjente inspeksjonen fant sted, er de klagene som har kommet til utvalget. Eldbjørg Løwer vil ikke si noe offentlig om eventuelle funn på dette tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fortsatt flere klagesaker til behandling. Funn vil bli meddelt gjennom årsmeldingen eller direkte til klagerne, sier hun.

Mangler tilgang

I dag, onsdag, skulle EOS-utvalget ha gjennomført en avtalt inspeksjon av E-bataljonens mest hemmelige data - lagret i FISBasis H/NS.

Man hadde ønsket å ha avklart problemet med tilgang til bataljonens IT-systemer, slik at kontrollen av dette kunne ha skjedd fra et militært anlegg på det sentrale Østland og ikke Setermoen i Indre Troms.

Men denne inspeksjonen ble utsatt. Man har ennå ikke funnet en praktisk måte å ordne tilgang til systemet for EOS-utvalgets medlemmer og eventuelt sekretariat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Full gjennomgang etter avsløring av ulovlig kartlegging

For det er særlig de høyest graderte IT-nettverkene som skaper problemer.

Datamaskiner med tilgang til FISBasis på nivå «B» er allerede i dag plassert utenfor militære anlegg, og på dette nivået kreves ingen grundig sikkerhetsklarering bare en underskrevet taushetserklæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget har allerede funnet en tilfredstillende ordning for en annen del av det militære systemet som arbeider med sikkerhetsproblematikk: Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).

I et brev til Forsvarsstaben fra i sommer understrekes problemet:

«Utvalget har i sin kontroll av etterretnings- og sikkerhetsfunksjoner i Forsvaret behov for tilgang til samtlige systemer som benyttes av de aktuelle avdelingene. Denne tilgangen kan ikke begrenses av systemets eierforhold, all den tid systemet brukes til å behandle informasjon som er relevant for utvalgets kontroll».