Ingen tegn til liv på ulykkesubåt i India

Dykkere har ikke funnet tegn til liv i ubåten som ble rammet av en eksplosjon og begynte å brenne i Mumbai. 18 sjøfolk som var om bord, er ikke gjort rede for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marinen bekreftet tidligere på dagen at flere liv var gått tapt i ulykken natt til onsdag. Sjefen for sjøforsvaret, D.K. Joshi, opplyste at dykkere hadde vært inne i ubåten, men uten å finne noen i live.

– Det er mulighet for at det finnes en lomme av luft. Selv om indikatorene er negative, kan en ikke miste håpet, sa han.

Det var 15 marinegaster og tre offiserer om bord.

Den dieseldrevne ubåten INS Sindhurakshak ligger nesten helt nedsunket ved kai i Mumbai. Dykkerne skal etter planen pumpe ut vannet fra ubåten i håp om å få den opp til overflaten.

Men den indiske forsvarsministeren bekrefter at noen marinesoldater har mistet livet i brannen.

– Det er trist at disse marinesoldatene har mistet livet i tjeneste for landet sitt, sier Arackaparambil Kurien Antony.

Ubåten ble så sent som i fjor oppgradert ved et russisk verft.

Våpenlagre

Et amatørvideoopptak viser at eksplosjonen rammer den framre delen av det russiskproduserte fartøyet. Det er her ubåtens torpedoer og raketter er lagret, og også batteriene befinner seg der. En mindre eksplosjon kan ha ført til at noen av våpnene gikk i lufta, ifølge Joshi.

– Det grunnleggende spørsmålet er hva som forårsaket brannen og eksplosjonen. Vi har ikke noe svar på det ennå, sier Joshi.

Myndighetene vil granske eksplosjonen og undersøke alle mulige forklaringer, inkludert sabotasje.

– Men indikatorene vi har så langt støtter ikke den teorien, sier sjøforsvarssjefen.

En annen ubåt ligger like ved siden av ubåten som ble rammet, men denne ble reddet fra flammene. Flere marinegaster som befant seg på fartøy i nærheten, ble imidlertid ført til sykehus med brannskader.

Forsvarsanalytikere opplyser at den 16 år gamle ubåten mangler noen sikkerhetstiltak som mer moderne fartøy har. Blant annet mangler den fluktruter.

Opprustning

Det indiske sjøforsvaret sjøsatte denne uken sitt første indiskbygde hangarskip, og det kunngjorde også at reaktoren på landets første lokalt bygde atomubåt nå var i drift.

Forsvarsanalytikeren og den tidligere flaggkommandøren Uday Bhaskar sier at ubåtulykken tar noe av glansen bort fra sjøforsvarets prestisjeprosjekter.

– Sindhurakshak er kanskje den verste ulykken som det indiske ubåtvåpenet noen gang har hatt, sier han.

Den indiske marinen har hatt langt færre ulykker enn luftforsvaret, men landets flåte på 14 ubåter trenger omfattende modernisering.

INS Sindhurakshak kom nylig tilbake fra en to og et halvt år lang oppgradering i Russland. Et mannskapsmedlem mistet livet i en eksplosjon i den samme ubåten i 2010, melder indiske medier.

Ubåten ble satt i tjeneste i 1997 og er én av ti ubåter i Sindhughosh-klassen. Klassen er ryggraden i det indiske ubåtvåpenet, og fartøyene ble bygd i Sovjetunionen og Russland på 80- og 90-tallet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus