Høyre: Private helseforsikringer forsvinner

– Høyres mål er at folk ikke skal trenge helseforsikring for å få nødvendig helsehjelp, sier Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
– Høyres mål er at folk ikke skal trenge helseforsikring for å få nødvendig helsehjelp, sier Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Høyres helsereform blir så bra at markedet for private helseforsikringer forsvinner av seg selv, mener Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre vil finansiere all bruk av private sykehus fra 2016 dersom pasienten har henvisning eller det er definert behov for behandling. Helsereformen vil dermed innebære at dagens helseforsikringer i hovedsak vil falle bort, skriver Dagens Næringsliv.

Antall personer med privat helseforsikring har de siste ti årene økt fra 30.000 til 360.000 i Norge. Dette markedet vil krympe og falle bort, mener Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie.

– Vår tanke er jo at systemet skal bli så godt at det ikke blir behov for dagens type helseforsikring. Høyres mål er at folk ikke skal trenge helseforsikring for å få nødvendig helsehjelp, sier han.

Les også: Slik skal Erna nå de unge

Dagens helsevesen er todelt, mener han, og dette er nettopp en av årsakene til at partiet ønsker reform.

Helseøkonomiprofessor Terje P. Hagen ved Universitetet i Oslo mener Høie har rett i sine antakelser. Høyres forslag vil slå beina under det private helseforsikringsmarkedet, mener Hagen.

– Høyres forslag er sjenerøst overfor pasientene og en vil oppnå at todelingen når det gjelder finansieringen vil falle bort. De mange som betaler rett ut av lommen, vil slippe det. En vil også fjerne behovet for private operasjonsforsikringer, sier Hagen.

Han mener Høyres forslag innebærer å sosialisere finansieringen og privatisere behandlingsaktivitet.

– Det er vel en veldig sosialdemokratisk modell, sier han.

Fra klokka 10.00 i dag i ABC Nyheter: Still politikerne til veggs om deres syn på norsk EØS- og EU-politikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus