Massiv kritikk mot Israels bygging på okkupert land

Lokale myndigheter i Jerusalem har godkjent nesten tusen nye boliger i bosetningen Gilo i det okkuperte Øst-Jerusalem. Foto: Reuters/NTB scanpix
Lokale myndigheter i Jerusalem har godkjent nesten tusen nye boliger i bosetningen Gilo i det okkuperte Øst-Jerusalem. Foto: Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels godkjenning av nye bosetterboliger rett før fredssamtaler med palestinerne er en provokasjon som kan torpedere prosessen, mener aktivister og forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om israelske bosetninger

* Det bor nå over 500.000 israelere i de mer enn hundre bosetningene etablert i områdene landet okkuperte under seksdagerskrigen i 1967, mer enn 200.000 av dem i bosetningsblokker i Øst-Jerusalem.

* Rundt 15 prosent av bosetningene bebos i hovedsak av sekulære, 25 prosent av høyrenasjonalister, 30 prosent av ultraortodokse jøder og de øvrige av en blanding av sekulære og religiøse.

* Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

* FN har i gjentatte resolusjoner krevd at Israel slutter å bosette egne innbyggere i okkupert område, og Den internasjonale domstolen i Haag har slått fast at bosetningene er ulovlige. Ingen land bortsett fra Israel anser dem for å være lovlige.

Tirsdag ble det kjent at lokale myndigheter i Jerusalem har godkjent 942 nye boliger i en bosetning øst i byen.

De nye boligene kommer i tillegg til 1.187 nye bosetterhjem som ble godkjent av Israel sist søndag.

Begge vedtakene blir kjent kort tid før fredsforhandlingene med palestinerne skal tas opp igjen.

– Jerusalem by har godkjent en byggeplan for 942 nye hjem i Gilo, sa kommunestyremedlem Yosef Pepe Aaulu tirsdag.

Gilo er en bosetning i Øst-Jerusalem, i et område av Vestbredden som ble okkupert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967.

– Dette er en fryktelig dårlig beslutning som er en provokasjon mot palestinerne, amerikanerne og hele verden som er imot fortsatt bygging av bosetninger, sier den venstreorienterte lokalpolitikeren.

Les også: - Kan undergrave siste sjanse til tostatsløsning

– Vil sabotere

Aaulu får støtte fra Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en provokasjon som rokker ved selve fundamentet for fredsforhandlinger – hvis mål (i teorien) skal være å opprette to stater, sier han til NTB.

Den israelske organisasjonen Fred Nå er ikke mindre kritisk.

– Regjeringen gjør alt den kan for å sabotere fredssamtalene til og med før de har startet, sier en talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Jensehaugen mener det nå ser ut til å være to mulige utfall av de varslede utbyggingene.

– Det første er at palestinerne likevel aksepterer fortsatte samtaler, og det andre er at palestinerne trekker seg i protest. Hvis det første skjer, viser det nok en gang at Israel kan fortsette å lage fakta på bakken mens forhandlingene foregår, uten at dette straffer seg. Hvis palestinerne trekker seg i protest, vil Israel gjøre alt de kan for å hevde at palestinerne ikke ønsker en forhandlet løsning, sier forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israel og Palestina gjenopptar økonomisk samarbeid

Kerry: Ulovlig

USAs utenriksminister John Kerry sa etter søndagens kunngjøring fra Israel at han ikke er overrasket over at landet varsler utvidelse av bosetningene, men slår fast at disse er ulovlige.

– Dette understreker viktigheten av å møtes ved forhandlingsbordet, og det raskt, sa Kerry.

Også EU reagerer sterkt på Israels politiske kurs.

– Israelske bosetninger på Vestbredden er ulovlige i henhold til folkeretten og truer med å gjøre en tostatsløsning på Israel-Palestina-konflikten umulig, sier Michael Mann, talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Les også: Palestinske ledere vurderer samtaler med Israel

– Ekstrem økning

Den forrige runden med direkte samtaler mellom israelerne og palestinerne brøt sammen i 2010 da Israel nektet å stanse utvidelsen av bosetninger. Bosetningene har de siste 20 årene vært ett viktig hinder for fremgang i fredsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenssamfunnet har slått fast er Israels utbygging på den okkuperte Vestbredden er ulovlig, men likevel har den skutt fart etter Oslo-avtalen.

– Det har vært en ekstrem økning av bosetninger de siste 20 årene. På midten av 1990-tallet, under Oslo-prosessen, var det totalt cirka 300.000 bosettere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Nå er antallet godt over 500.000. Det betyr at mens man forhandler, blir det stadig mindre områder å forhandler om, siden Israel i stor grad insisterer på å beholde i hvert fall de største bosetningene, sier Jensehaugen.