– Han sa «Det er for mange av oss. Jeg vil dø.»

Marius Løken og hans bistandsadvokat Karen Randi Forbrigt i rettssaken etter det såkalte «Halloween-drapet» natt til 30. oktober 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Marius Løken og hans bistandsadvokat Karen Randi Forbrigt i rettssaken etter det såkalte «Halloween-drapet» natt til 30. oktober 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Rettssaken etter det såkalte halloween-drapet fortsatte tirsdag med forklaringer fra politibetjenter og teknikere som kom til åstedet i oktober 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken etter det såkalte halloween-drapet fortsatte tirsdag med forklaringer fra politibetjenter, teknikere og rettsmedisinere.

Den første som forklarte seg i Oslo tingrett tirsdag, var pensjonert politiførstebetjent Inge Utstumo, som var første tjenestemann på stedet.

– Jeg så gjennom inngangspartiet og inn i bakgården, der det lå en mann på ryggen. Han var blodig og hadde skader på en arm og i halsregionen, sa Utstumo.

Les også: Tiltalt for «halloween-drapet»

– Jeg vil dø

Det var den tiltalte 23-åringen som lå i bakgården på Bislett. Han har bekreftet at skadene var selvpåført.

– Han sa «Det er for mange av oss. Jeg vil dø.» Det var et slags budskap, fortalte den pensjonerte politimannen.

23-åringen, som er tiltalt for drap og drapsforsøk natt til 30. oktober for snart to år siden, motsatte seg medisinsk hjelp, men ble etter hvert spent fast til en båre, fikk behandling og ble kjørt til sykehus.

En betjent fra politiets beredskapstropp forklarte seg om hvordan de søkte gjennom leiligheten på Bislett og fant den 22 år gamle Andreas Nilstad drept.

Les også: Marius viste frem arrene i retten

Tegn på kamp

Tiltalte så ned mens politifolkene forklarte seg. Det fortsatte han med da kriminaltekniker Dag-Arne Hole gikk gjennom de tekniske funnene på åstedet. Han gikk gjennom hendelsesforløpet, slik politiet mener drapet på Nilstad og knivstikkingen av Løken har skjedd.

– Det var mye blod i stuen, og tegn på en kampsituasjon. Sammen med blodspor på soverommet, tyder det på at Nilstad ble påført de første skadene i sengen, men at de mest alvorlige skadene ble påført i stuen, forklarte Hole. Nilstad ble funnet i stuen.

Det var også omfattende blodspor i trappeoppgangen etter kampen mellom tiltalte og Marius Løken, som ble påført livstruende skader.

Hole viste også bilder av veggen i inngangspartiet til gården der tiltalte skrev «Gud» på veggen i sitt eget blod. Det var også noe som kan være en tegning av et kors – også i blod – på utgangsdøren.

Les også: Sakkyndige konkluderte ulikt om halloween-drapet

Dype stikk

Den siste som forklarte seg før retten tok lunsjpause, var rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen. Han redegjorde blant annet for de 18 stikkskadene Nilstad var påført. Den dypeste gikk hele 22 centimeter inn i kroppen og skadet flere indre organer.

– Dødsårsaken er forblødning fra stikkskader. Det er ikke mulig å angi nøyaktig dødstidspunkt, men døden antas å ha inntrådt raskt, forklarte Stray-Pedersen, som obduserte Nilstad.

Stort blodtap

Rettsmedisineren ble også bedt om å gi en vurdering av skadene Løken ble påført den oktobernatten. Løken mistet mye blod og fikk blodoverføringer tilsvarende 30 liter. Ifølge Stray-Pedersen var tidsfaktoren avgjørende.

– Skadene var utvilsomt livstruende og ville ført til døden i løpet av kort tid uten rask spesialisert innsats. Kort avstand til landets beste sykehus var avgjørende for at det gikk bra.

Det gikk bare 11 minutter fra den første meldingen om knivstikkingen kom, til legevakten opplyste at Løken var kommet til behandling. Han ble operert på Ullevål sykehus.

23-åringen har erkjent å ha stukket i hjel Nilstad og skadd Løken, men han erkjenner ikke straffskyld. Han mener han var psykotisk da ugjerningen ble begått, og tre av fire sakkyndige har konkludert med at han ikke er strafferettslig tilregnelig. Det spørsmålet blir dermed sentralt i rettssaken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus