– Fredspris til Manning vil gjøre opp for prisen til Obama

Talsmann for aktivistgruppen RootsAction.org, Norman Solomon, på vei inn til Nobelinstituttet for å overrekke et opprop med 100.000 underskrifter med oppfordring om å tildele fredsprisen til varsleren Bradley Manning Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Talsmann for aktivistgruppen RootsAction.org, Norman Solomon, på vei inn til Nobelinstituttet for å overrekke et opprop med 100.000 underskrifter med oppfordring om å tildele fredsprisen til varsleren Bradley Manning Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Over 100.000 underskrivere ber nobelkomiteen gi årets fredspris til Bradley Manning. Det vil gjøre opp får å ha gitt USAs president Barack Obama prisen, mener aktivstgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den USA-baserte aktivistgruppen RootsAction.org kom denne uken ens ærend til Oslo for å overlevere totalt 5.000 sider med underskrifter og støtteerklæringer for den spiondømte amerikanske soldaten Bradley Manning.

Den amerikanske soldaten ble i slutten av juli kjent skyldig i å ha lekket store mengder hemmeligstemplet militær informasjon til nettstedet WikiLeaks.

Aktivistgruppen ser han derimot som en helt og en varsler.

– Vår klare beskjed til nobelkomiteen er at vi trenger at Bradley Manning blir representert med en tom stol under årets fredsprisutdeling i Oslo, uttalte Norman Solomon, som fronter kampanjen, på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Les også: Mannings mulige straff redusert til 90 år

– Mørk sky over komiteen

Solomon sier et gjennomgående budskap i de over 20.000 nettkommentarene som følger oppropet, er at nobelkomiteen nå trenger å vise sin uavhengighet etter det som omtales som en fullstendig feilslått tildeling til USAs president Barack Obama i 2009.

– Det henger en mørk sky over nobelkomiteen etter den tildelingen. Folk uttrykker en smerte og sinne over at komiteen tildelte fredsprisen til en president som da var i gang med å eskalere krigen i Afghanistan. Mange spør seg hva som har skjedd med nobelkomiteen, sier Solomon.

– Jeg vil si at nobelkomiteen nå trenger Bradley Manning mer enn Manning trenger dem, sier Solomon, som sammenligner Manning med doktor Stockmann i Henrik Ibsens skuespill «En folkefiende».

– Til tross for store omkostninger for seg og sine så står han opp for menneskerettighetene og for sannheten. Ånden fra «En folkefiende» er tilstede hver dag under rettsprosessen mot Manning..

Les også: – Manning-dom øker muligheten for Assange-tiltale

– Ingen betydning

De mange underskriftene og kommentarene ble overlevert forskningssjef Asle Toje ved Nobelinstituttet mandag ettermiddag.

Toje sier antall underskrifter knyttet til en kandidat ikke har noen betydning for nobelkomiteens vurderinger.

– Dette er ingen popularitetskonkurranse, understreker Toje overfor NTB.

Han sier det ikke er første gang komiteen mottar et opprop knyttet til en kandidat, men sier de fleste nominasjoner ikke følges av underskriftskampanjer.

Komiteen hadde da fristen utløp 1. februar i år mottatt 259 nominasjoner, noe som er ny rekord. Hvem som blir tildelt årets pris blir kjent 11. oktober.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus