Espen Barth Eide om Israels utbygging av 1187 boliger for jøder på okkupert område:

- Kan undergrave siste sjanse til tostatsløsning

Her i bydelen Gilo i okkuperte Øst-Jerusalem skal det bygges flere boliger forbeholdt jøder. Foto: EPA/ABIR SULTAN/NTB scanpix.
Her i bydelen Gilo i okkuperte Øst-Jerusalem skal det bygges flere boliger forbeholdt jøder. Foto: EPA/ABIR SULTAN/NTB scanpix.

- Utlysningen av denne utbyggingen kan påvirke fredssamtalene. Lykkes ikke de, er siste sjanse ute for en tostatsløsning etter Osloavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fredsinitiativer Israel - Palestina

* 1993: Oslo-avtalen undertegnes. Den gir palestinerne selvstyre på deler av Vestbredden og Gazastripen.

* 2000: Israels statsminister Ehud Barak tilbyr palestinerne selvstyre på Gazastripen og det meste av Vestbredden. Forhandlingene blir lagt på is i 2001 etter at Barak taper valget i Israel, og det andre palestinske opprøret varer fra 2000 til rundt 2005.

* 2003: Midtøstenkvartetten USA, EU, FN og Russland legger fram et veikart for fredsprosessen. Målet er en palestinsk stat i fred med Israel.

* 2007: Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas inngår en intensjonsavtale om å forhandle fram en varig fredsavtale innen slutten av 2008 basert på veikartet. Forsøket bryter sammen et drøyt år senere når Israel starter en storoffensiv mot Gazastripen.

* 2010: Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter Abbas til fredsforhandlinger i Egypt. Forhandlingene bryter sammen fordi Netanyahu nekter å forlenge Israels selvpålagte byggestans i bosetningene på Vestbredden.

* 2013: USA gjør et nytt forsøk på direkte forhandlinger mellom utsendinger fra Israel og Palestina i Washington etter nesten tre års stillstand.

(©NTB)

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til ABC Nyheter, etter at den israelske regjeringen i dag varslet anbudskonkurranse om bygging av 1187 nye boliger på palestinsk område i Øst-Jerusalem.

Det skjer kort tid etter at fredssamtaler er satt i gang mellom Israel og Palestina.

Regjeringen vil forbeholde de nye boligene som skal reises utenfor grensene Israel fikk godkjent i 1967, for jøder.

Det kunngjorde det israelske boligdepartementet i dag ifølge avisa Jerusalem Post.

Beslutningen i den israelske regjeringen kommer idet USAs utenriksminister John Kerry har lyktes å få israelere og palestinere til å komme sammen i fredssamtaler for første gang siden 2010.

Les: Kerry: - Grunnlag for nye fredssamtaler i Midtøsten

Utenriksminister bekymret for tostatsløsning

- Dette dreier seg ikke om nye tillatelser, men gjennomføring av tidligere vedtak, presiserer utenriksminister Espen Barth Eide overfor ABC Nyheter.

- Men det er såvisst bekymringsfullt likevel. Vi er jo uansett mot bygging på okkupert område. Og dette kan være et uheldig signal å sende på et tidspunkt partene har satt seg ned for å forhandle om en fredelig tostatsløsning, sier han.

- Etter tre år har Kerry endelig fått partene til å sette seg ned og snakke sammen igjen. Da er det viktig at partene ikke provoserer hverandre, framholder utenriksministeren og kommer med en dramatisk vurdering:

- Dette er siste sjanse til fred langs tostatssporet som Osloavtalen trakk opp. Ingen av partene kan regne med at giverlandsgruppen vil sitte stille og se på at dette mislykkes, og likevel fortsette å finansiere oppbyggingen av en palestinsk stat.

Må da overlate til Israel alene

- Dersom det ikke kommer en politisk horisont, for en tostatsløsning, blir det meningsløst å fortsette støtte til oppbygging av en palestinsk stat. Da faller alt tilbake til at Israel gjenopptar en enstatsløsning med sitt ansvar for de okkuperte områdene, sier Barth Eide.

Giverlandsgruppa skal ha møte i New York om en måned.

- Jeg regner med at kunngjøringen om anbudsutlysning har litt med det indre livet i Netanyahu-regjeringen å gjøre. Der er det politikere som er både for og imot en tostatsløsning, sier Espen Barth Eide.

Artikkelen er oppdatert med uttalelser fra utenriksministeren.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus