Avgjørende presidentvalg i Mali

En mann sykler forbi valgplakater i Malis hovedstad Bamako. Her går befolkningen til urnene for å velge om de vil ha Malis tidligere statsminister Ibrahim Boubacar Keita eller eksfinansminister Soumaila Cisse som ny president. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix
En mann sykler forbi valgplakater i Malis hovedstad Bamako. Her går befolkningen til urnene for å velge om de vil ha Malis tidligere statsminister Ibrahim Boubacar Keita eller eksfinansminister Soumaila Cisse som ny president. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix

Maliere går søndag til urnene for å velge en president som skal lede landet tilbake til fred og demokrati etter kupp, opprør og utenlandsk intervensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten sju millioner stemmeberettigede kunne velge mellom Malis tidligere statsminister Ibrahim Boubacar Keita og tidligere finansminister Soumaila Cisse i annen valgomgang.

Keita, som er favoritt til å vinne valget, la an en forsonlig tone da han selv avga stemme i hovedstaden Bamako.

– Uansett utfall har Mali allerede vunnet, sa han.

– Vi er kommet sammen for å gjenoppbygge et nytt Mali og gi landet en ny skjebne, sa Keita.

Regn skapte problemer

Voldsom nedbør gjorde det vanskelig å nå fram til valglokalene søndag morgen, men da det lettet senere på dagen, begynte folk å strømme til.

Den 35 år gamle husmoren Aminata Traore avga stemme i bydelen Badalabougou i Bamako. Ifølge henne er befolkningen trett av alle konfliktene i landet.

– Vår lidelse har vart lenge nok. Måtte Gud la den kandidaten seire som kan gjøre oss lykkelige igjen, sa hun.

Tidjane Sylla, en 28 år gammel kjøpmann, ga sin stemme til Keita, eller «IBK», som han kalles i Mali.

– Han er en mann som holder ord. Når han sier nei, så mener han nei, sa Sylla til nyhetsbyrået Reuters.

Keita i tet

I første valgrunde fikk Keita 39,8 prosent av stemmene, mens Cisse kom på annenplass med 19,7 prosent.

Sistnevnte går til valg på et løfte om å styrke skolevesenet, skape nye arbeidsplasser og gi omorganisere den svake maliske hæren.

– Jeg er stolt av vårt folk, som på kort tid har ført oss tilbake på veien mot republikanisme og demokrati, sa han da han avga stemme søndag.

Etter første valgrunde hevdet Cisse at han var blitt offer for utstrakt valgfusk. Men anklagene ble avvist av valgkommisjonen.

Siden den gang har de fleste kandidatene som ble slått ut i første runde, stilt seg bak Keita. Cisse har på sin side fått støtte fra landets største parti, Adema.

Uro

Valget blir avholdt etter et år med stor uro i Mali. I kaoset etter fjorårets kupp tok tuaregopprørere kontroll over store områder nord i Mali, før de ble overkjørt av islamistiske grupper. Islamistene ble i sin tur drevet på flukt av en fransk militærintervensjon.

Les også: SV har snudd og støtter norsk innsats i Mali

Vinneren av søndagens valg får med andre ord en krevende jobb med å få landet som en gang var blant regionens mest stabile demokratier, på beina igjen. Den nyvalgte presidenten vil også få den vanskelige jobben med å forhandle med tuaregene.

Første valgomgang gikk overraskende rolig for seg. Mange håper derfor at valget kan hjelpe det krigsherjede landet å legge krisen bak seg.


Vis større kart

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus