Minst 80 drept under id-feiringen i Irak

Irakiske sikkerhetsstyrker undersøker åstedet for en bilbombe i byen Nasiriyah, 375 kilometer sør for Bagdad. Foto: Reuters / NTB scanpix
Irakiske sikkerhetsstyrker undersøker åstedet for en bilbombe i byen Nasiriyah, 375 kilometer sør for Bagdad. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 80 ble drept i en ny blodig dag i Irak, etter at bilbomber rammet en rekke sjiamuslimske nabolag i Bagdad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene virker koordinerte og planlagte. Mens folk feiret slutten på fastemåneden Ramadan, eksploderte 12 forskjellige bilbomber i travle handlegater, i markeder og parker lørdag.

Til sammen ble minst 55 drept og 150 skadet i byen.

Bombene rammet sjiamuslimske nabolag og var rettet mot områder der familier gjerne samler seg.

Det går knapt en dag uten at det meldes om nye terroraksjoner i Irak, og ifølge FN ble 1.057 irakere drept i voldshandlinger i juli, mens 2.326 ble skadd.

Angrepene er de siste i en ny voldsbølge myndighetene ikke har klart å stanse. Urolighetene er nå på sitt verste i landet siden borgerkrigen mellom sjia- og sunnimuslimer i 2006 og 2007.

Angrepene finner sted etter en ukelang operasjon nord for Bagdad der myndighetene drepte og arresterte en rekke væpnede medlemmer av radikale grupperinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere angrep

Også utenfor Bagdad fortsatte blodbadet. I Nord-Irak ble 10 drept og 45 såret i byen Tuz Khurmato, 170 kilometer nord for hovedstaden Bagdad, skriver Reuters.

I Nassiriya, 300 kilometer sørøst for Bagdad, drepte to bilbomber 6 personer. 25 ble skadet.

Bilbomber rammet også den sjiamuslimske byen Kerbala. Der ble 4 drept og 11 skadet. I den nordlige byen Kirkuk ble en moské rammet av en bombe. En ble drept og fem såret.

Voldsbølge

Bølgen av angrep mot sivile irakere har vokst gjennom hele 2013, etter at forholdene en stund så ut til å bli mer fredelige. Aksjonene har spredt seg til flere av de få stedene i Bagdad der folk fortsatt kunne føle seg trygge mens de hygget seg sammen.

Dermed er store deler av den irakiske hovedstaden omgjort til et enormt høysikret fengsel. Byen domineres av eksplosjonssikre betongmurer, som kaster lange skygger over sentrumsstrøkene og forsøkene på å skape et normalt sosialt liv.

«Åpen krig»

I forrige uke erklærte innenriksdepartementet at Irak nå igjen befinner seg i «åpen krig», halvannet år etter at de siste amerikanske soldatene forlot landet.

Årsaken er først og fremst at sjiamuslimer, sunnier og kurdere ikke har funnet fram til en stabil fordeling av makten.