Åpnet italiensk grav i jakten på «Mona Lisa»

Forskere i Firenze har åpnet en gammel krypt i jakten på DNA de håper kan identifisere kvinnen som satt modell for Leonardo da Vincis «Mona Lisa».

Silvano Vinceti (i midten) ser på mens forskerteamet skjærer ut et hull i kirkegulvet i Firenze i jakten på den virkelige «Mona Lisa». Foto: Stefano Rellandini / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et rundt hull, akkurat stort nok til at et menneske kan vri seg gjennom det, er skåret ut i steingulvet i basilikaen som står over graven i den italienske byen.

Familiekrypten tilhører silkekjøpmannen Francesco del Giocondo. Forskerne tror det var hans kone, Lisa Gherardini, som satt modell for Da Vinci tidlig på 1500-tallet.

Teoriene florerer om hvem den virkelige «Mona Lisa» var. Forskeren og skribenten Silvano Vinceti, som leder Italias nasjonale komité for historie- og kulturarv, håper å skaffe seg tekniske bevis. Han vil teste DNA i beinene i krypten, og sammenligne dem med prøver fra levningene etter tre kvinner som ligger begravet ved klosteret Sant'Orsola i nærheten.

Les også: Er dette den virkelige Mona Lisa?

Vinceti mener en av dem må være Lisa Gherardini, som ifølge historikere endte sine dager her som nonne i 1542. Teorien er at levningene under kirken Santissima Annunziata tilhører minst en av hennes etterkommere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi finner to prøver mellom mor og barn som stemmer overens, da har vi funnet «Mona Lisa», sier Vinceti.

Forskeren forklarer at et DNA-treff vil muliggjøre en rekonstruksjon av Gherardinis ansikt basert på en av hodeskallene i Sant'Orsola og en påfølgende sammenligning med det ikoniske maleriet i Louvre-museet i Paris.

DNA-testingen kan ta mer enn ett år.

Les også: Hvem var Mona Lisa?