Sosiolog mener flere romfolk må bli fratatt barna

Sosiolog Pål Veiden mener tigging fører til at romfolk aldri kommer seg ut av fattigdommen, og forhindrer integrering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Sosiolog Pål Veiden mener tigging fører til at romfolk aldri kommer seg ut av fattigdommen, og forhindrer integrering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sosiologen Pål Veiden mener at romfolks kultur er umoderne og undertrykkende, og ønsker at flere romfamilier skal bli fratatt sine barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veiden jobber med en rapport om romkultur og den norske romdebatten på oppdrag fra den liberale tankesmien Civita. Han mener det må tas et oppgjør med deler av romkulturen, og har liten forståelse for de som mener at forståelse og samvær er veien til et bedre liv for romfolk, skriver Vårt Land.

– Hva gjør man for å komme seg ut av fattigdommen? Andre kulturer vil jobbe seg ut av den. Romfolket bruker den mest tilbakeskuende og irrasjonelle av alle metoder, nemlig å tigge. Det opprettholder fattigdom, og de blir aldri integrert, mener sosiologen.

Les også: Ingen «tiggerinvasjon» i Oslo

Veiden mener vi må spørre oss om hva som er verneverdig med kulturen til romfolk. Han mener den er preget av vold, undertrykking og beinhard intern justis.

– Jeg tror det ville vært en stor fordel om flere romfamilier ble fratatt ungene sine, sier han.

Velden får støtte fra tidligere politioverbetjent i Oslo, Finn Abrahamsen, som mener at romfolk har blitt forstått i hjel. Abrahamsen etterlyser strengere krav fra myndighetene.

Les også: – Sigøynerne ofre for systemskiftet

Prosjektleder Maria Rosvoll ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter reager imidlertid kraftig på Veidens uttalelser.

– Det er overraskende at Veiden vil gi legitimitet til pubens fylleprat. Påstandene hans er historieløse og nedlatende, mener hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus