Nordisk Råd advarer:

– Bærplukkere ofre for menneskehandel

Koser vi oss med bær som er plukket under slavliknende tilstander? Her bulgarske bærplukkere i skogen like sør for Mehedeby i Tierps kommune nord i Uppland i fjor. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix.
Koser vi oss med bær som er plukket under slavliknende tilstander? Her bulgarske bærplukkere i skogen like sør for Mehedeby i Tierps kommune nord i Uppland i fjor. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix.

- Akkurat nå nyter vi deilige bær her i Norden, og tenker ikke på at de som har plukket dem, kan være ofre for menneskehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Uffe Elbæk, medlem av det danske Folketinget og Nordisk Råd.

Nordisk Råd har nettopp offentliggjort en rapport om faren for utbredt menneskehandel i Norden. Der er bærplukkere som sendes ut i Finland og Sverige utpekt som noen av dem som kan være ofrene.

- Det er en politisk viktig rapport fordi den setter fokus på helt urimelige arbeidsforhold grensende til menneskehandel blandt eksempelvis bærplukkere i Norden. Problemer jeg personlig ikke ante at eksisterte, sier Elbæk.

Les også: Barn smuglet til Norge for å jobbe under tvang

Ble dømt for menneskehandel

- Det største problemet er å skjelne mellem en dårlig avtale og egentlig menneskehandel, forklarer den svenske statsadvokaten Christina Voigt overfor Nordisk Råd.

Som eksempel trekker hun fram en konkret sak der 13 bulgarere i 2010-11 ble hentet til Sverige for å plukke bær. De gikk til politiet fordi de følte seg snytt av arbeidsgiverne og verken fikk den avtalte lønnen eller behandlingen de var lovet.

Voigt kjørte saken i Sverige, men det var veldig vanskelig å bevise om bulgarerne var ofre for menneskehandel eller bare hadde inngått en dårlig avtale.

Det hele ble komplisert fordi bulgarerne var analfabeter og hverken kunne klokka eller regne.

Tingretten kom til at de svenske arbeidsgiverne hadde utnyttet bulgarernes sårbare situasjon, og dømte dem derfor for menneskehandel. Dommen er senere anket til byretten.

I Nordisk Råds rapport kommer det også fram uholdbare tilstander der thailendere ble hyret inn av mellommenn til å plukke bær i Finland.

– Menneskehandel på Ullevål sykehus

Nordisk Råds rapport om menneskehandel i våre land, nevner også en sak som fikk mye oppmerksomhet i media her hjemme, nemlig filippinske sykepleiere som i fjor ble hyret inn til Ullevål Sykehus av et privat firma.

Les også: Oslo universitetssykehus anmelder vikarbyrå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus