Nå tar de knekken på Jens

Erna Solberg og Siv Jensen, her under en partilederdebatt i NRK, får flertall i Stortinget ifølge ny meningsmåling. Har Jens Stoltenberg gitt opp rødgrønn regjering, slik Thorbjørn Jagland antar?  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Erna Solberg og Siv Jensen, her under en partilederdebatt i NRK, får flertall i Stortinget ifølge ny meningsmåling. Har Jens Stoltenberg gitt opp rødgrønn regjering, slik Thorbjørn Jagland antar? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Høyre og Frp får flertall alene med 90 av 169 representanter på Stortinget i en ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rødgrønne regjeringspartiene får 59 mandater i målingen som Norfakta har utført for Klassekampen og Nationen. Med 57 representanter mangler Høyre bare 3 for å slå de tre rødgrønne partiene på egen hånd.

Mens Høyre er største parti med 31,2 prosents oppslutning, får Arbeiderpartiet 26,9 prosent i målingen. Frp får 17,7 prosent, mens KrF og Venstre får henholdsvis 5,4 og 4,4 prosent.

Bare 3,7 prosent av de spurte sier de vil stemme SV, og partiet havner dermed under sperregrensen og får kun én representant på Stortinget.

Både Rødt og Miljøpartiet de Grønne får inn én representant, med henholdsvis 2,0 og 2,7 prosent.

Jagland: – Ap mistet troen

- Arbeiderpartiet konsentrerer seg ikke lenger om å vinne valget, men om å bli større enn Høyre, mener tidligere statsminister Thorbjørn Jagland i et intervju i Dagens Næringsliv.

Der antyder han at Ap-ledelsen har begynt å miste troen på fortsatt rødgrønt regjeringssamarbeid.

Han sammenligner årets stortingsvalg med valget i 1997. Den gang gikk Jagland av som statsminister fordi Ap ikke fikk like høy oppslutning som ved forrige valg: 36,9 prosent.

I praksis hadde partiet tapt på forhånd fordi de borgerlige partiene slo seg sammen mot den daværende Ap-regjeringen, sier Jagland, og legger til at «det ser likt ut nå».

Jagland er tidligere statsminister, var Ap-leder fram til 2002 og er i dag generalsekretær i Europarådet og leder for Den Norske Nobelkomité.

Selv anklages Jagland av SVs tidligere leder Erik Solheim for å ha et «ødeleggende ego».

Les: - Kloakkrør. Lat og lettvint. Kom deg ut!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus