Varsler: – Politiet trivialiserer nakenbildehacking

Hackeren Einar Otto Stangvik mener politiet i Søndre Buskerud ikke tar nakenhackings-saken alvorlig nok. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Hackeren Einar Otto Stangvik mener politiet i Søndre Buskerud ikke tar nakenhackings-saken alvorlig nok. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Politiet mener Høyre-politiker Tor Johannes Helleland har stjålet private bilder, filmer og data fra mellom 20 og 30 kvinner. Hackeren som varslet om saken, er sterkt kritisk til politiets håndtering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helleland brøt seg inn på kontoer hos nettjenesten iCloud ved hjelp av epostadresser kvinnene hadde oppgitt på bloggene sine. Politiet tror foreløpig han har viderepublisert bilder og filmer av seks-sju av kvinnene.

Hackeren Einar Otto Stangvik, som varslet politiet om saken, mener politiet i Søndre Buskerud ikke tar saken alvorlig nok. Han viser til politiets uttalelser om at bildematerialet var «relativt uskyldig,» og at han i de fleste tilfellene bare har vært inne på kontoene.

– Han har altså overvåket jentenes bilder, filmer, epost, SMS og notater. Han har fulgt med på hva de har foretatt seg i ukes- og månedsvis. Jeg finner det rett og slett skammelig at dette omtales som «bare vært inne og tittet», skriver Stangvik i et åpent brev sendt til Riksadvokaten.

Les også: Nakenbildene blir ikke slettet

Nakenvideoer

Han påpeker også at en av kvinnene er helt naken og navngitt i tre videoklipp Helleland har spredt på et internettforum.

Politiadvokat Hans Lyder Haare i Søndre Buskerud politidistrikt har nylig overtatt påtaleansvaret i saken og vil ikke kommentere hvordan andre i politiet har uttalt seg om saken.

– Men vi skal selvfølgelig gi et svar på brevet når det kommer til oss, sier han til NTB.

Høyre-politikeren har godtatt å få tilståelsesdom i saken. Han er foreløpig siktet for datainnbrudd, men politiet har tidligere antydet at spredningen av bildene av noen av kvinnene kan medføre en alvorligere siktelse.

Les også: Høyre-politiker innrømmer å ha stjålet nakenbilder

Ungdomspolitikere

Advokat Arne Gunnar Aas representerer to av de fornærmede kvinnene. Begge har tilknytning til Unge Høyre. En av dem anmeldte saken i Trondheim allerede i 2011, men den ble da henlagt.

– Selv om det er sent, har jeg i hvert fall inntrykk av at politiet har tatt tak i saken nå, sier Aas på spørsmål om hva han synes om politiets håndtering av saken.

Han venter nå på å få oversendt dokumentene i saken, og hans to klienter vet foreløpig ikke hvilke bilder Helleland har lastet ned fra deres kontoer.

– Men foreløpig har jeg oppfattet at han langt på vei har innrømmet å ha videredistribuert bilder av i hvert fall en av dem, sier bistandsadvokaten.

Advokaten sier kvinnene også finner det ubehagelig at Helleland kan ha hatt tilgang til deres epost og mobiltelefoner. Han mener også straffelovens bestemmelser om krenkelse av privatlivets fred bør kunne være aktuelt å sikte Høyre-politikeren for.

Les også: Fire unge menn møter i retten for hacking av Hemmelig.com

– Prioritert foran alvorligere saker

Hackeren Einar Otto Stangvik har også kritisert politiet for at han måtte gå til mediene med saken før de begynte etterforskningen. Politiadvokat Haare kan ikke svare for prioriteringene som ble gjort tidligere i år, men peker på at denne saken bare har en strafferamme på seks måneders fengsel, og at slike saker gjerne havner litt bakover i køen.

– Men fra den fikk medieomtale, ble den i hvert fall tatt på alvor med en eneste gang. Politimesteren avgjorde at saken skulle prioriteres, og den har dermed gått foran en del betydelig alvorligere saker, sier Haare til NTB.

Politiadvokaten sier de har funnet navnene på de aller fleste fornærmede i saken.

Les også: Helt vanlig å sende nakenbilder til andre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus