Mulla Krekar avhørt om terror av tysk politi

Mulla Krekar mistenkes for å lede et europeisk terrornettverk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Mulla Krekar mistenkes for å lede et europeisk terrornettverk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Tysk politi mistenker at mulla Krekar leder et europeisk terrornettverk, og har vært i Norge for å avhøre ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter statsadvokat Marit Bakkevig overfor NRK.

– Vi har bistått dem da de var her og avhørte Krekar og en annen person om deres syn på dette nettverket, sier statsadvokaten.

Ti personer mistenkes for å være en del av nettverket, skriver den svenske nettsiden Expo , som jobber med gransking av miljøer som står for intoleranse. Samtlige av de mistenke skal ha irakisk opprinnelse, men bor med ett unntak i dag i Norge, Tyskland, Sveits og Storbritannia, ifølge nettsiden.

– Al-Qaida-tilknytning

Advokat Brynjar Meling er forsvarer for Krekar – hvis egentlig navn er Najmuddin Faraj Ahmad.

– Så vidt jeg forstår, dreier dette seg om terrorfinansiering. Jeg har ikke fått innsyn i saksdokumentene, sier Meling til Aftenposten.

VG har fått tilgang på dokumentene. Der kan man lese at de mistenkte gjennom flere år har deltatt i møter på internett. Dokumentene fra den tyske statsadvokaten viser at de mistenkte skal ha ledet nettverket i en retning mot terror, de skal ha finansiert nettverket og spredd propagandamateriell. Dokumentene viser også hvordan statsadvokaten mener nettverket, som skal være ledet av Krekar, knyttes til den kurdiske islamistgruppen Ansar al-Islam og terrornettverket Al-Qaida.

Les også: Krekar-advokat mener seg telefonavlyttet av USA

PST

– Berettigede målgrupper for terroristhandlinger i Irak ville være mot koalisjonstroppene, politiske partier, samt den amerikanske og norske sivilbefolkningen. Til og med selvmordsbombinger, drap, snikskyttere og kjemiske våpen er tillatt, heter det i dokumentene.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at man er kjent med den tyske etterforskningen og har bistått tyskerne, men kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken sier PST ikke har anledning til å kommentere saken.

Mulla Krekar ble før jul dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler, men frifunnet for oppfordring til terror. Denne dommen er anket til Høyesterett.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus