Nav-ansatte på Grorud i sorg

De ansatte ved Nav Grorud i Oslo er fortvilet over tapet av en kjær kollega. Fredag morgen samlet de seg for å dele sorgen etter at kvinnen i 30-årene døde av knivskader torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om trusler og vold mot Nav-ansatte

*Trusler mot Nav-ansatte økte dramatisk i antall fra 2010 til 2012

* I 2010 ble det rapportert om 481 tilfeller av trusler og vold

* I 2011 ble det rapportert om 833 hendelser

* I 2012 var antall hendelser mot ansatte i Nav 1.261

* Fram til 19. mars i år var det registrert 222 hendelser

* Mandag ble en kvinne knivstukket på Nav Grorud på Ammerud i Oslo. Torsdag kveld døde hun av skadene

(Kilde: Aftenposten, VG og NTB)

– Stemningen er vond. Det er en forferdelig trist og vanskelig dag for de ansatte som har mistet en kjær kollega. De er lei seg, fortvilte og sinte, sier bydelsdirektør Marit Jansen i Grorud til NTB.

De ansatte i Nav Grorud har hatt samlinger hele uken.

– Vi samles og er sammen. Vi vil starte dagen med ett minutts stillhet, og vi skal ha samtaler. Folk reagerer forskjellig og har behov for ulik oppfølging. Det vil være tilbud om det hver enkelt har behov for, sier Jansen.

Les også: Knivstukket NAV-ansatt døde

– Må lære

Like før klokka 9 kom byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Nav-kontoret der mange av de 70 ansatte fordelt på Nav kommune og stat i Grorud hadde møtt opp for å minnes kollegaen. Til samlingen kom også kommunaldirektør i Oslo, Bjørg Månum Andersson.

– Det er stadig vanskelige situasjoner som må takles ved Nav-kontorene. Nå må vi bruke denne tragiske situasjonen til å lære. Hvis det er noe vi kan gjøre, så gjør vi det, slår hun fast.

– Men jeg beundrer de ansatte ved sosialtjenesten og Nav som gjør en fantastisk jobb, ofte i vanskelige situasjoner, sier hun.

– Vanskelig å unngå

Hun tror ikke knivdrapet mandag hadde vært mulig å avverge.

– Så langt jeg kjenner til dette konkrete tilfellet, var det antakelig ikke mulig å forutse, sier hun til NTB.

Kvinnen som døde torsdag kveld ble stukket i ryggen to ganger av en klient mandag kveld. Den 26 år gamle mannen er nå overført til behandling. Han er siktet for å ha drept kvinnen og ble onsdag varetektsfengslet for fire uker.

De ansatte ved Nav-kontoret vil bli fulgt opp av helsepersonell så lenge det er behov for det. Samtidig understreker bydelsdirektøren at det er viktig å komme tilbake i jobb så raskt som mulig for å få tilbake en normal hverdag.

– Hvor lang tid det tar, er opp til hver enkelt, sier Jansen.

Foreløpig er det ikke bestemt når kontoret på Grorud skal åpnes igjen. Brukerne henvises i mellomtiden til bydel Bjerkes Nav-kontor.

Personvernpolicy