Dansk opposisjon: – Panikk bak regjeringsendring

Det er første gang Thorning-Schmidt gjør store endringer i regjeringen. AP Photo/NTB scanpix
Det er første gang Thorning-Schmidt gjør store endringer i regjeringen. AP Photo/NTB scanpix

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt har fått panikk, mener Venstre. Opposisjonspartiet tror Thornings ommøblering av regjeringen skyldes dårlige målinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thornings koalisjon mellom sosialdemokratene, Socialistisk Folkeparti og venstreliberale Radikale Venstre har mistet oppslutning som følge av kutt i velferdsordninger og en økonomi som sliter i motbakke.

Venstres talsmann Karsten Lauritzen hevdet etter fredagens mannskapsendring i Danmark at Thorning er slått av frykt over elendige målinger og nye, aggressive politiske utspill fra opposisjonen. Han kalte ommøbleringene i regjeringen «en panikkrokade».

Les også: Thorning møtt med pipekonsert

Det nye laget

Thorning presenterte fredag sitt nye lag. Den sosialdemokratiske regjeringssjefens partifelle Henrik Sass Larsen overtar som nærings- og vekstminister etter Annette Vilhelmsen fra Socialistisk Folkeparti, som flyttes over til et styrket sosial- og integreringsdepartement.

Karen Hækkerup, også hun sosialdemokrat, flyttes fra dette departementet til departementet for landbruk og matsikkerhet. Hækkerup tar over etter partifellen Mette Gjerskov, som sparkes fra regjeringen.

Samferdselsminister Henrik Dam Kristensen mister også sin regjeringspost. Nick Hækkerup byttes ut med Nicolai Wammen som sjef for forsvarsdepartementet og må nøye seg med en mindre innflytelsesrik stilling som handels- og europaminister.

Les også: Rekordstor utilfredshet i Danmark

Handlekraft?

– Sosialdemokratene har behov for å vise handlekraft så dårlige som meningsmålingene nå er, hevder Venstres gruppeformann på Folketinget Kristian Jensen overfor avisen Politiken.

– Danskene mener regjeringen fører gal politikk, tilføyer han.

Helle Thorning-Schmidt valgte på sin side å framholde at endringene markerer en ny start for regjeringen.

– I dag er vi alle bare glade. Dette er en god dag, og vi ser fram til å komme i gang med samarbeidet, sa hun ifølge den danske rikskringkastingen DR

Men hun nektet å svare på spørsmål fra journalistene som var møtt opp ved presentasjonen av den nye regjeringen i strålende sol på Amalienborg slottsplass i København. Nærmere forklaringer på endringene fikk komme senere, sa den danske statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus