Meny

USA evakuerer konsulat i Pakistan

Vaktholdet er skjerpet utenfor USAs konsulat i Lahore i Pakistan som følge av terrortrusler. Foto: Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i USA har evakuert de fleste av sine diplomater i byen Lahore i Pakistan som følge av en terrortrussel.

Amerikanske myndigheter besluttet torsdag å evakuere de fleste av sine diplomater i Lahore som følge av en terrortrussel. I tillegg oppfordres amerikanske borgere til å utsette alle reiser til Pakistan som ikke er strengt nødvendige.

Det dreier seg om konkrete trusler rettet mot det amerikanske konsulatet i Lahore. Ifølge den amerikanske advarselen er det flere utenlandske og lokale grupper som utgjør en potensiell fare for amerikanske borgere i hele Pakistan.

Samme dag ble ti mennesker skutt og drept utenfor en moské i det sørvestlige Pakistan, torsdag ble 38 mennesker drept under begravelsen til en politimann i Quetta.

Ambassaden og konsulatene i Pakistan er uansett stengt fredag på grunn av id, men de åpner igjen mandag, trolig bortsett fra konsulatet i Lahore, ifølge talskvinne Meghan Gregoris ved ambassaden i Islamabad.

Gregoris gjør det klart at trusselen ikke har noe å gjøre med terrortruslene som har ført til at 19 amerikanske utenriksstasjoner denne uka er stengt i arabiske land i Midtøsten og Afrika.

Antiamerikanisme

USA er uansett så lite populært i det urolige Pakistan at det ikke er unaturlig at det kan komme lokale terrortrusler der.

Trass i at USA og Pakistan på regjeringsplan er alliert i kampen mot terror, stikker antiamerikanske følelser dypt i landet, delvis på grunn av dronekrigen mot militante islamister i stammeområdene nordvest i landet.

Det er ikke bare kjente terrorister som blir drept i droneangrepene, mange sivile setter livet til også, noe som skaper stor motvilje mot USA.

I september i fjor ble 20 mennesker såret da en amerikansk diplomatbil ble rammet av en bilbombe i Peshawar. Det var tredje gang på litt over to år at konsulatet og dets ansatte ble angrepet av militante med bånd til Taliban eller al-Qaida.

Planer om angrep

Ambassadene i Midtøsten og Afrika ble stengt fordi amerikanske myndigheter fanget opp samtaler og meldinger mellom al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri og al-Qaida i Jemen som kunne tyde på at det ble planlagt et terrorangrep i august.

Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) har forsøkt flere ganger å ramme USA med terror de siste årene og oppfattes som den farligste og mest sofistikerte av de al-Qaida-tilknyttede organisasjonene.

Tirsdag trakk USA og flere andre vestlige land ut sine diplomater fra Jemen, der USA også fører en dronekrig mot militante islamister i al-Qaida.

Lahore er en stor og kosmopolitisk by som regnes for noe av et kulturelt senter i Pakistan. Byen har i stor grad vært spart for terrorangrep, men så sent som i forrige måned ble fem mennesker drept og mange såret av en bombe i en gate som er full av populære restauranter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus