Meny

Tunnelulykken: Siktet trailersjåfør får reise hjem

Det utbrente vraket av lastebilen som mandag forårsaket brannen i Guvangtunnelen. Tunnelen har fått store skader og forventes å være stengt i noen tid framover. Foto: Arvid Gilje/Aurland brannvesen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 28 år gamle polske trailersjåføren som er siktet etter tunnelbrannen ved Gudvangen mandag, får reise hjem, men er fortsatt siktet i saken. Tunnelen kan bli stengt i én måned.

Den polske mannen er siktet for å ha ført et kjøretøy som han visste ikke var i forsvarlig stand. Politiet har også beslaglagt førerkortet hans.

– Vi har ikke ilagt ham noen restriksjoner, så han er å betegne som løslatt og blir ikke holdt tilbake. Men vi opprettholder siktelsen mot ham, sier lensmann Per Tomas Klingenberg i Lærdal til NTB.

I alt ni av de 65 som ble sendt til sykehus med røykskader etter brannen, var fortsatt innlagt torsdag.

Les også: Ingen ekstra midler til nødnett i tunneler

Samtykker ikke

Bakgrunnen for siktelsen er at vitner har sett sjåføren etterfylle kjølevæske flere ganger på veien mellom Voss og Gudvangen. I tillegg har flere vitner sett røyk fra den over 16 meter lange semitraileren.

Etter et lengre avhør onsdag ble 28-åringen siktet for brudd på veitrafikklovens paragraf 13. Sjåføren erkjente overfor politiet at han hadde hatt problemer med kjølingen av kjøretøyet.

– Han har ikke samtykket i førerkortbeslaget, slik at saken går til retten i løpet av en tre ukers tid. Der får han anledning til å møte, sier Klingenberg.

Les også : Ektepar: - Tvilte på at vi kom levende ut fra tunnelen

Onsdag sa til NTB onsdag at siktelsen er alvorlig, men at det slik saken ser ut nå, bare trolig vil bli gitt bøter.

Saken går for Sogn tingrett i Sogndal. Politiadvokat Jørn Lasse Refnes i Sogn og Fjordane politidistrikt er påtaleansvarlig, mens lensmann Per Tomas Klingenberg i Lærdal har ledet etterforskningen.

Ytterligere etterforskning

Politiet og Havarikommisjonen fortsetter etterforskningen av ulykken.

Les også: Havarikommisjonen er kommet inn i tunnelen

Torsdag gransket Havarikommisjonen, Kripos og Biltilsynet det utbrente trailervraket som står utenfor tunnelåpningen på Flåm-siden. Politiet ba om teknisk bistand fra Kripos fordi det er krevende å finne svar på nøyaktig hva som forårsaket den eksplosive brannen som startet på venstre side av førerhuset.

– Det er ennå ikke avgjort om vraket skal til Havarikommisjonen i Lillestrøm for videre undersøkelser. Det dukker stadig opp nye vitner og vi fortsetter med avhør fredag og over helgen, sier Klingenberg.

Av de 65 som ble sendt til sykehus, var 29 skrevet ut fra Førde sentralsjukehus tirsdag, mens tre ble skrevet ut fra Lærdal sjukehus onsdag.

På Haukeland universitetssjukehus lå fortsatt åtte til behandling torsdag. Tre voksne og et barn er alvorlig skadd og en voksen og tre barn er lettere skadd. På Voss sjukehus ligger en person lettere skadd.

Tar tid

Oppryddingsarbeidet etter den dramatiske brannen vil ta lengre tid enn ventet. Tunnelen kan i verste fall bli stengt i én måned.

Alle kjøretøyer er fraktet ut av tunnelen, og arbeidet med å sette den i stand igjen er kommet godt i gang, melder Statens vegvesen torsdag.

I de verste partiene er tunnelen så sotete at det ikke lar seg gjøre å rengjøre den med vanlig vann. Det er nødvendig med spesialutstyr, som først vil være på plass på mandag.

Når tunnelen er vasket, starter arbeidet med å renske og sikre fjellet. Etter at den er sikret med bolter og sprutbetong, skal elektroinstallasjonene repareres. Dette arbeidet utføres av Mesta Elektro. Det øvrige oppryddingsarbeidet utføres av entreprenørfirmaet E. Opedal & Sønner.

Så lenge E16 er stengt ved Gudvangatunnelen, er alternative omkjøringer mellom øst og vest riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Vikafjellet og E134 over Haukeli.

Ferjesambandet til de to riksveiene er styrket for å håndtere trafikkøkningen. Vegvesenet har mer informasjon om dette på sine nettsider.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus